Proteza de genunchi – întotdeauna necesară pentru gonartroză?

Ce este proteza de genunchi?

Ca si concept proteza de genunchi este tratamentul final al artrozei de genunchi (gonartroza) atunci cand acesta nu mai raspunde la tratamente conventionale neinvazive.

Dar atunci ce este gonartroza?

Gonartroza este o deterioare cronica a genunchiului, invalidanta, cu evolutie progresiva prin care cartilajul articular se degradeaza progresiv cu aparitia de durere si limitarea mobilitatii. Practic, este o imbatranire a articulatiei. Afecteaza din ce in ce mai des populatia peste 60 de ani.

Care este tratamentul gonartrozei?

Tratamentul initial al artrozei de genunchi este nechirurgical. Din pacate nu dispunem de un “arsenal” foarte variat. În plus, putine lucruri s-au demonstrat a fi eficiente. Asociatia Medicilor Ortopezi din Statele Unite ale Americii (AAOS) a elaborat un ghid pentru tratamentul nechirurgical al gonartrozei. În afara de calmante si antiinflamatorii de care practic nu putem abuza, dispunem de exercitiile fara impact de tonifiere ale musculaturii, scaderea in greutate (daca este cazul) si infiltratiile intra-articulare. Acestea la randul lor pot fi de cortizon (in faza inflamatorie a procesului), acid hialuronic si derivati, plasma bogata in plachete (PRP) si, mai nou, celule stem.

Suplimentele care abunda pe piata farmaceutica (si nu numai) pot ajuta la ceva?
Trebuie sa ne ferim de marea majoritate a suplimentelor “miraculoase”. Aproape niciunul nu au un studiu in spate, ci doar pura publicitate. Singurele componente care au studii sunt combinatia intre glucozaminoglicani si condroitinsulfati, si asta in general doar pentru artroza precoce si cu rezultate contradictorii.

Orice pacient care sufera de gonartroza are nevoie de o proteza de genunchi?

Nu. Candidatii pentru proteza de genunchi sunt pacientii ce sufera de artroza si care au dureri aproape permanente si limitare functionala ce nu au raspuns la tratamentul nechirurgical. Indicatia este in principal clinica, nu atat radiologica. Mai multe detalii aici.

Ce presupune operatia de proteza de genunchi?

Proteza de genunchi (numita si artroplastia de genunchi) presupune inlocuirea partiala sau totala a cartilajului articular degradat de la nivelul genunchiului, cu o proteza de genunchi. Aceasta e formata din 3 componente: componenta femurala care este metalica si inlocuieste cartilajul articular femural degradat, componenta tibiala (metalica) care inlocuieste cartilajul articular de la nivelul tibiei si un despartitor de polietilena (plastic) care se afla intre primele componente, facilitand miscarea de flexie/extensie a genunchiului.

proteza de genunchi

A – gonartroza genunchi drept. B – acelasi genunchi dupa operatia de proteza de genunchi.

Ce este o proteza “personalizata” de genunchi?

Proteza personalizata de genunchi este disponibila in Romania de cativa ani, marimile componentelor fiind bine stabilite preoperator cu ajutorul tomografiei computerizate sau rezonantei magnetice. Imaginile obtinute sunt trimise producatorului care reconstruieste 3D genunchiul dumneavoastra, fabricand apoi “ghiduri de taiere” specifice genunchiului dumneavoastra. Acest proces poate dura pana la 6-8 saptamani.

Este absolut necesara personalizarea protezei?

Repet, nu este o personalizare a protezei ci a ghidurilor de taiere. Exista anumite situatii (5% aproximativ), atunci cand nu se pot folosi ghidurile de taiere conventionale si trebuie folosita aceasta personalizare. În situatii conventionale, pentru un chirurg experimentat, este indiferent daca se folosesc ghidurile conventionale sau personalizate. De altfel, succesul operatiei nu depinde doar de corecta taiere a osului pentru pozitionarea protezei ci si de alti factori, eliberarea tesuturilor moi, echilibrarea lor, etc.

Este complicata operatia de proteza de genunchi?

Nu este complicata dar succesul operatiei depinde de experienta chirurgului ortoped care o realizeaza. Durata ei este de aproximativ 1-1,5 ore. A devenit practic cea mai frecventa operatie neartroscopica a genunchiului.

Dupa operatie trebuie facuta recuperare?

Este foarte importanta. Nu intotdeauna trebuie realizata cu un kinetoterapeut dar, mai ales la inceput, trebuie facuta sub supraveghere. Se fac atat exercitii de mobilitate cat si de forta musculara.

Poate apare o infectie dupa aceasta operatie?

Cea mai temuta complicatie a acestei operatii este infectia. Din fericire riscul este foarte mic, aproximativ 1-1,5% conform studiilor. Pentru prevenire se administreaza antibiotice in timpul operatiei si, in anumite cazuri, chiar si dupa terminarea ei. Acest risc este mai crescut la persoanele obeze, care au multe boli asociate sau la cele care sufera de diabet zaharat. Infectia aparuta dupa protezarea genunchiului este tratata de obicei cu o alta interventie chirurgicala pentru a indeparta tesutul infectat si eventual proteza. În cazul in care se indeparteaza si proteza, cateva luni mai tarziu, dupa disparitia infectiei se va pune o proteza de revizie la nivelul genunchiului.

Exista si alte complicatii ale operatiei de proteza de genunchi?

Bineinteles, dar sunt foarte putin frecvente. Pot fi imediate – sangerari, tromboza venoasa profunda, fracturi, infectie de urina sau respiratorie; sau tardive – rigiditate, durere reziduala, descimentare, etc.

Ce recomandati unui pacient care are nevoie de o proteza de genunchi?

Sa caute un chirurg ortoped cu experienta in acest tip de operatie.