IMPLANT ARTIFICIAL DE MENISC

Folosirea unui implant artificial de menisc – apărute de relativ puțin timp în traumatologia sportivă – vine în întâmpinarea acelor situații în care realizăm o meniscectomie amplă (subtotală) la un pacient tânăr și am vrea să înlocuim acea parte de menisc, ca pe mai departe să evităm apariția artrozei precoce.

Practic, implanturile sunt “petice” sintetice de menisc puse acolo unde lipsește, fie în mod profilactic (preventiv, chiar în aceeași operație cu meniscectomia), fie la ceva timp după meniscectomie, când deja au apărut simptome și leziuni de cartilaj.

Măsurarea unui implant de menisc înainte de introducerea sa în articulație

Conform studiilor este estimat că între 25-45% dintre meniscectomii pot avea ca și consecință apariția unei condropatii (sindromul post-meniscectomie). Nu orice defect meniscal poate fi înlocuit cu un implant artificial, iar dacă defectul este prea mare atunci este nevoie de un transplant meniscal.

Intervenția chirurgicală implant de menisc

Operația este artroscopică, una dintre incizii fiind de 1 cm pentru a putea introduce implantul de menisc în articulație. Constă inițial în efectuarea unei meniscectomii (dacă nu a fost făcută anterior) și apoi în crearea unui defect cât mai rectangular unde se așează implantul artificial de menisc. Se coase apoi ca orice sutură meniscală convențională.

Ce diferență este între implant artificial de menisc și transplant de menisc?

Este vorba despre defectul meniscal care trebuie înlocuit. Implantul poate acoperi un defect mai mic iar transplantul poate acoperi orice defect. Practic îl înlocuiește în întregime. Deci putem spune că realizând un transplant de menisc suntem mai “acoperiti” în ceea ce privește defectul meniscal care trebuie tratat.

Postoperator

Recuperarea după o operație de implant artificial de menisc este practic identică cu cea de transplant de menisc. Mobilizarea genunchiului este mai limitată decât pentru o reparație standard de menisc. De obicei, pacienții sunt lăsați să mobilizeze la 0-60º sau 0-90º în primele 4 săptămâni și apoi să crească treptat gradul de flexie.

Pacienții încep sprijinul în pământ la 6 săptămâni, dar ar trebui să evite orice poziție de tip ghemuit, picioare încrucișate pentru un minim de 5-6 luni. Ei pot începe utilizarea bicicletei statice de la 6 săptămâni post-operatorii.

Mai multe detalii aici.

Rezultate in timp

Din pacate, s-a dovedit ca majoritatea implanturilor artificiale de menisc se absorb in timp, practic disparand progresiv din articulatie, asa cum se vede in video-ul de mai jos. Probabil efectul benefic exista la inceput, dar ulterior acesta scade treptat. Dr Dragos Popescu, si nu numai, el a publicat un articol despre acest fenomen legat de implantul artificial Actifit si din aceasta cauza nu mai recomanda folosirea acestuia. Singura opțiune valabilă pentru inlocuirea meniscului ramane transplantul de menisc.