IMPLANTUL ARTIFICIAL DE MENISC

Implanturile artificiale de menisc – apărute de relativ puțin timp în traumatologia sportivă – vin în întâmpinarea situațiilor acelea în care realizăm o meniscectomie amplă (subtotală) la un pacient tânăr și am vrea să înlocuim acea parte de menisc, ca pe mai departe să evităm apariția artrozei precoce.

Practic, implanturile sunt “petice” artificiale de menisc puse acolo unde lipsește, fie în mod profilactic (preventiv, chiar în aceeași operație cu meniscectomia), fie la ceva timp după meniscectomie, când deja au apărut simptome și leziuni de cartilaj.

Conform studiilor este estimat că între 25-45% dintre meniscectomii pot avea ca și consecință apariția unei condropatii (sindromul post-meniscectomie). Nu orice defect meniscal poate fi înlocuit cu un implant artificial, iar dacă defectul este prea mare atunci este nevoie de un transplant meniscal.

Post-operator

Mobilizarea genunchiului este mai limitată decât pentru o reparație standard de menisc. De obicei, pacienții sunt lăsați să mobilizeze la 0-60º sau 0-90º în primele 4 săptămâni și apoi să crească treptat gradul de flexie.

Pacienții încep sprijinul în pământ la 6 săptămâni, dar ar trebui să evite orice poziție de tip ghemuit, picioare încrucișate pentru un minim de 5-6 luni. Ei pot începe utilizarea bicicletei statice de la 6 săptămâni post-operatorii.
Intervenția chirurgicală
Operația este artroscopică, una dintre incizii fiind de 1 cm pentru a putea introduce implantul în articulație. Constă inițial în efectuarea unei meniscectomii (dacă nu a fost făcută anterior) și apoi în crearea unui defect cât mai rectangular unde se așază implantul artificial. Se coase ca orice sutură meniscală convențională.

PROGRAMEAZĂ-TE

Programări telefonice 031.225.25.00 0767.266.876 sau online.
PROGRAMEAZĂ-TE ACUM