Ligamentul incrucisat anterior (LIA) este unul din cele patru ligamente principale care intră în componența genunchiului, funcția sa principală fiind de a stabiliza femurul (osul coapsei) pe tibie (osul gambei). O leziune de ligament incrucisat anterior este foarte frecventă în rândul sportivilor de toate vârstele și nivelurile competitive. Aproximativ 200.000 de leziuni de ligament incrucisat anterior sunt raportate în fiecare an în Statele Unite. Fotbalul, baschetul și schiul sunt câteva exemple comune de sporturi cu risc mai mare de leziuni LIA. În aproape toate sporturile, rata de rupturi de LIA este mai mare la femei decât la bărbați.

Ligamentul incrucisat anterior (LIA) este esențial pentru menținerea stabilității genunchiului.

În majoritatea cazurilor, pacienții cu ruptura de ligament incrucisat anterior vor opta pentru un tratament chirurgical, datorită dorinței de a relua sporturile de contact sau pivotare (fotbal, baschet, ski, handbal etc). O mare parte a leziunilor LIA – aproximativ 50% – apar în combinație cu alte leziuni precum cele ale meniscului, cartilajului articular, sau altor ligamente.

Pe lângă rolul în asigurarea stabilității, ligamentul incrucisat anterior oferă protecție pentru meniscurile genunchiului. Când un genunchi continuă să aibă episoade de instabilitate, nu este neobișnuit ca meniscul medial sau lateral să se rupă. Astfel, în prezența unei rupturi de menisc adiționale, există riscul mult mai mare de apariție a artrozei. Din acest motiv, Dr. Popescu recomandă de obicei reconstrucția artroscopică în leziunile de LIA la pacienții tineri sau activi, cei care au leziuni meniscale asociate, și la aproape toți pacienții care relatează instabilitate cu activități de răsucire sau pivotare.

Simptome leziune de ligament incrucisat anterior

Pacienții cu leziuni de ligament incrucisat anterior relatează simptome precum:

• instabilitate în genunchi
• senzație de „scăpare” sau de „sărit din loc” a genunchiului

Diagnostic leziune de ligament incrucisat anterior

Genunchiul trebuie evaluat printr-o serie de teste clinice, radiografii și examen RMN pentru a diagnostica o ruptura de ligament incrucisat anterior. RMN-ul va determina, de asemenea, dacă există o leziune asociată (menisc, cartilaj sau alt ligament).

Pentru Dr. Popescu examenul clinic este fundamental în diagnosticul rupturii de ligament incrucisat anterior. Astfel, se efectuează testul Lachman care, într-un LIA rupt, prezintă o deplasare anterioară crescută a tibiei față de femur. De asemenea, se mai realizează și alte teste, mai ales testul Pivot Shift pentru a verifica instabilitatea rotațională a genunchiului.

Leziunile de ligament incrucisat anterior pot avea mai multe stadii, de la elongări minore (unde de obicei se realizeză un tratament nechirurgical) la leziuni parțiale sau complete (unde de obicei se indică tratamentul chirurgical).

Tratament leziune ligament incrucisat anterior

Ruptura de ligament incrucisat anterior este descrisă ca o cauză de apariție a artrozei precoce. Pentru pacienții care prezintă leziuni de LIA asociate cu leziuni meniscale, acest risc este și mai mare în viitor. Din acest motiv, Dr. Popescu recomandă de obicei o reconstrucție artroscopica de LIA combinată simultan cu o reparație meniscală, nu doar pentru pacienții tineri sau activi, ci la aproape toți pacienții care relatează instabilitate cu activități de răsucire sau de pivotare.

Ligamentul incrucisat anterior odată rupt nu cicatrizează de aceea el trebuie refăcut (reconstruit). Tehnica de RECONSTRUCTIE LIA s-a schimbat dramatic în ultimul deceniu. Dr. Popescu este adeptul reconstrucției artroscopice cu tehnică anatomică, adică reproducerea exactă a anatomiei LIA a fiecărui pacient. Mai mult de atât, pentru prezervarea a cât mai mult din anatomia pacientului, leziunile parțiale de LIA, care mențin o parte a ligamentului intact, vor fi reconstruite printr-o tehnică de „AUGMENTARE” (întărire), menținând acea parte a ligamentului care nu s-a rupt. Această individualizare a chirurgiei permite o mai bună stabilizare a genunchiului, lucru dovedit prin numeroase studii biomecanice și clinice. La foarte puțini pacienți, în special adolescenți și în primele 3 săptămâni de la leziune, se poate realiza o REPARATIE a ligamentului. Deocamdată, această tehnică nu este foarte sprijinită de literatură științifică și trebuie indicată cu precauție.

Intervenția chirurgicală

Reconstrucția de ligament incrucisat anterior se realizează artroscopic, prin incizii mici, neinvazive ce permite o recuperare mai rapidă și un post-operator mai ușor de suportat. Astfel, se recoltează grefa pentru ligament (tendoane harmstring, cuadricipital, rotulian), apoi se realizează tunele anatomice în femur și tibie, unde se poziționează și se fixează grefa.

Post-operator

Un protocol de recuperare bine supravegheat este fundamental. Pentru obținerea unor rezultate post-operatorii optime sunt absolut esențiale reactivarea mecanismului cuadricipital, controlul edemului post-operator, mobilizarea rotulei, recuperarea extensiei complete a genunchiului și recâștigarea mișcării genunchiului.

Dr. Popescu utilizează protocoale de recuperare individualizate pentru a se asigura că pacienții au o îngrijire adecvată post-operatorie și, de asemenea, pentru ca reabilitarea lor să avanseze corect într-un ritm mai rapid.