Proteza patelo-femurala este indicată în cazurile în care există o artroză izolată doar la nivelul articulației femuro-patelare, celelalte compartimente fiind neafectate. În general, acestea sunt cazuri secundare unei displazii trohleene sau unui traumatism.

Intervenția chirurgicală proteza patelo-femurala

Practic, se realizează o substituție a suprafeței anterioare a femurului cu un “scut” metalic, și a rotulei cu o suprafață de polietilenă printr-un abord mini-invaziv. Dr. Dragoș Popescu prefera un implant anatomic, care păstrează anatomia articulatiei patelo-femurale.

Artroza izolata a articulatiei patelo-femurale (sus) si proteza patelo-femurala dupa operatie (jos)

Post-operator

În general, recuperarea după o proteza patelo-femurala este mult mai rapidă și mai puțin dureroasă decât după o proteza totala de genunchi.
Dr. Popescu recomandă pacienților o reîncorporare foarte rapidă după operație. Pacienții sunt stimulați să se ridice din pat la 6-8 ore după operație, dacă situația lor o permite. Mersul este ajutat cu cârje pe o perioadă de timp variabilă de aproximativ 2-3 săptămâni. Un kinetoterapeut va ajuta pacienții la realizarea unor exerciții specifice chiar din prima zi după operație. Pentru combaterea rigidității se va folosi un dispozitiv de flexie pasivă continuă (Kinetec), iar pentru prevenirea formării cheagurilor de sânge la nivelul picioarelor, pacienții vor purta ciorapi speciali (anti-trombotici) și li se vor administra anticoagulante.