Proteza de genunchi înlocuiește părți ale articulației genunchiului care sunt deteriorate. Operația ajuta la ameliorarea durerii și mobilității , îmbunătățind astfel funcționarea mai bună a genunchiului. În timpul intervenției chirurgicale osul și cartilajul deteriorat sunt înlocuite cu piese din metal și plastic. Cel mai frecvent motiv pentru intervenția chirurgicală de protezare a genunchiului este ameliorarea durerii cauzată de artroza. Persoanele care au nevoie de o intervenție au de obicei probleme la mers, la urcatul scărilor și la ridicarea de pe scaun.

Ce este proteza de genunchi?

Ca si concept proteza de genunchi este tratamentul final al artrozei de genunchi (gonartroza) atunci cand acesta nu mai raspunde la tratamente conventionale neinvazive.

Dar atunci ce este gonartroza?

Gonartroza este o deterioare cronica a genunchiului, invalidanta, cu evolutie progresiva prin care cartilajul articular se degradeaza progresiv cu aparitia de durere si limitarea mobilitatii. Practic, este o imbatranire a articulatiei. Afecteaza din ce in ce mai des populatia peste 60 de ani.

Imagine cu genunchi artrozic (stanga) si dupa operatia de proteza de genunchi (dreapta)

Anatomia genunchiului

Genunchiul[1] este cea mai mare articulație a corpului și este alcătuit din capătul inferior al coapsei (femur), capătul superior al gambei ( tibia) și rotulă (patela). Capetele acestor trei oase sunt acoperite cu un cartilaj articular, o substanță netedă care protejează oasele și le permite să se deplaseze cu ușurință în interiorul articulației. În interiorul articulației se află meniscurile, în forma literei C, cu rolul de a absorbi șocurile în timpul activităților. Ligamentele țin femurul și tibia împreună și oferă stabilitate, iar mușchii coapsei dau forță genunchiului. Toate suprafețele rămase ale genunchiului sunt acoperite de o membrană subțire numită membrană sinovială. 

În mod normal, toate aceste componente funcționează în armonie. Boala sau accidentarea pot perturba această armonie ducând la durere, slăbiciune musculară și reducerea funcționalității normale.

Care este tratamentul gonartrozei?

Tratamentul initial al artrozei de genunchi este nechirurgical. Din pacate nu dispunem de un “arsenal” foarte variat. În plus, putine lucruri s-au demonstrat a fi eficiente. Asociatia Medicilor Ortopezi din Statele Unite ale Americii (AAOS) a elaborat un ghid[2] pentru tratamentul nechirurgical al gonartrozei. În afara de calmante si antiinflamatorii de care practic nu putem abuza, dispunem de exercitiile fara impact de tonifiere ale musculaturii, scaderea in greutate (daca este cazul) si infiltratiile intra-articulare. Acestea la randul lor pot fi de cortizon (in faza inflamatorie a procesului), acid hialuronic si derivati, plasma bogata in plachete (PRP) si, mai nou, celule stem.

Suplimentele care abunda pe piata farmaceutica (si nu numai) pot ajuta la ceva?

Trebuie sa ne ferim de marea majoritate a suplimentelor “miraculoase”. Aproape niciunul nu au un studiu in spate, ci doar pura publicitate. Singurele componente care au studii sunt combinatia intre glucozaminoglicani si condroitinsulfati, si asta in general doar pentru artroza precoce si cu rezultate contradictorii.

Orice pacient care sufera de gonartroza are nevoie de o proteza de genunchi?

Nu. Candidatii pentru proteza de genunchi sunt pacientii ce sufera de artroza si care au dureri aproape permanente si limitare functionala ce nu au raspuns la tratamentul nechirurgical. Indicatia este in principal clinica, nu atat radiologica.

Care sunt cauzele necesitatii unei proteze de genunchi?

  • Osteoartrită (artroza) – este o artrită degenerativa primara care de obicei apare la persoanele în vârstă de peste 60 de ani, dar poate apărea și la persoanele mai tinere; cartilajul articular se înmoaie și se uzează, astfel oasele ajung în contact direct, iar datorită frecării provoacă durere si rigiditate a genunchiului 
  • Artrita reumatoidă- este o boală în care membrana sinovială se inflamează și se îngroașă; datorită inflamației cronice se ajunge la deteriorarea cartilajului, practic fiind o artroza inflamatorie
  • Artrita post-traumatică – poate urma unui traumatism grav la genunchi; fracturi ale oaselor din jurul genunchiului sau rupturi ale ligamentelor genunchiului. Aceste leziuni în timp relativ scurt pot deteriora cartilajul articular, provocând durerea și limitarea funcției genunchiului

Ce presupune operatia de proteza de genunchi?

Proteza de genunchi (numita si artroplastia de genunchi) presupune inlocuirea partiala sau totala a cartilajului articular degradat de la nivelul genunchiului, cu o proteza de genunchi. Aceasta e formata din 3 componente: componenta femurala care este metalica si inlocuieste cartilajul articular femural degradat, componenta tibiala (metalica) care inlocuieste cartilajul articular de la nivelul tibiei si un despartitor de polietilena (plastic) care se afla intre primele componente, facilitand miscarea de flexie/extensie a genunchiului.

Pentru mai multe informații, vă puteți programa la un consult aici.

proteza de genunchi

A – gonartroza genunchi drept. B – acelasi genunchi dupa operatia de proteza de genunchi.

Ce tipuri de proteze de genunchi exista?

Există câteva tipuri de proteze[3] de genunchi folosite în această procedură, în funcție de compartimentul (zona) uzat(a):

  • Unicompartimentală (parțială) – se folosește atunci când artroza afectează un singur compartiment, putând fi patelo-femurala sau femuro-tibiala 
  • Totală – se folosește când exista o uzură globală a genunchiului, practic înlocuind toată suprafață portanță a articulatiei 
  • De Revizie – este o proteza modulara la care fata de una totala se adaugă diferite componente pentru a reconstrui defectele osoase prezente

Ce este o proteza “personalizata” de genunchi?

Proteza personalizata de genunchi este disponibila in Romania de cativa ani, marimile componentelor fiind bine stabilite preoperator cu ajutorul tomografiei computerizate sau rezonantei magnetice. Imaginile obtinute sunt trimise producatorului care reconstruieste 3D genunchiul dumneavoastra, fabricand apoi “ghiduri de taiere” specifice genunchiului dumneavoastra. Acest proces poate dura pana la 6-8 saptamani.

Este absolut necesara personalizarea protezei?

Repet, nu este o personalizare a protezei ci a ghidurilor de taiere. Exista anumite situatii (5% aproximativ), atunci cand nu se pot folosi ghidurile de taiere conventionale si trebuie folosita aceasta personalizare. În situatii conventionale, pentru un chirurg experimentat, este indiferent daca se folosesc ghidurile conventionale sau personalizate. De altfel, succesul operatiei nu depinde doar de corecta taiere a osului pentru pozitionarea protezei ci si de alti factori, eliberarea tesuturilor moi, echilibrarea lor, etc.

Se poate folosi un robot la operația de protezare a genunchiului?

Da, exista mai multi “roboti” speciali pentru realizarea operației de artroplastie de genunchi. Aceștia ajuta chirurgul prin creșterea preciziei implantării componentelor protezei. Dr. Dragos Popescu este specializat în operatiile de protezare atat cu robotul Cori[4] cat si cel Rosa[5].

În ce constă intervenția de proteza de genunchi operata cu un robot?

Intervenția de artroplastie de genunchi asistata de robot aduce cea mai nouă tehnologie in ajutorul chirurgului ortoped pentru a realiza aceasta interventie cu mai multă precizie, practic disparand orice posibilitate de eroare umană. Robotul, ajuta ortopedul in a obține detalii anatomice exacte ale genunchiului iar cu acestea se va planifica intervenția chirurgicală, practic implantarea protezei de genunchi. In Romania, Dr. Dragos Popescu foloseste robotul Rosa pentru acest tip de operație.

Pentru a afla mai multe detalii despre proteza de genunchi operată cu un robot, puteți da click aici.

CUM SĂ TE PREGĂTEȘTI PENTRU OPERATIA DE ARTROPLASTIE DE GENUNCHI [6]

Pentru câteva săptămâni după intervenție, va fi nevoie de folosirea cârjelor sau un cadru. Asigurați-vă să le aveți disponibile la externare. De asemenea veți avea nevoie de un mijloc de transport spre casă de la spital și cineva care să vă ajute cu sarcinile zilnice în primele 2 săptămâni.

Pentru a vă face casa mai sigură și traiul mai ușor, luați în considerare următoarele:

  • Creați un spațiu de locuit la parter, deoarece urcatul scărilor poate fi dificil
  • Achiziționați o bancă sau un scaun stabil pentru duș sau cadă 
  • Asigurați-vă ca aveți balustrade sigure pentru scară
  • Obțineți un scaun stabil, mai inalt, cu o pernă și spătar ferm și un taburet pentru a vă ridica piciorul
  • Aranjați un înălțător pentru toaletă cu brațe dacă aceasta este joasă
  • Îndepărtați covoarele 

Premergător operației de protezare a genunchiului, evaluarea stării de sănătate a pacientului reprezintă un pas primordial. Astfel că, medicul va solicita efectuarea unor analize de laborator, radiografii sau alte investigații imagistice.

Echipa operatorie (în special anestezistul) vă poată sfătui să întrerupeți să luați anumite medicamente și suplimente înainte de operație și veți fi instruit de măsurile prealabile care trebuie luate (să nu mâncați nici sa beți nimic după miezul nopții înaintea operației, etc)

Este complicata operatia de proteza de genunchi?

Nu este complicata dar succesul operatiei depinde de experienta chirurgului ortoped care o realizeaza. Durata ei este de aproximativ 1-1,5 ore. A devenit practic cea mai frecventa operatie neartroscopica a genunchiului.

COMPLICAȚII ȘI RISCURI ÎN CEEA CE PRIVEȘTE PROTEZA DE GENUNCHI

Ca în orice operație, nici cea de proteză de genunchi nu este lipsită de riscuri. Dacă există, acestea sunt de obicei minore și pot fi tratate. Riscul de a avea complicații[7] este strâns legat de vârsta pacientului, precum și de starea generală de sănătate a acestuia. Printre cele mai comune complicații se numără:

• Cheaguri de sânge sau tromboză venoasa – pentru prevenirea acestora este recomandată purtarea ciorapilor compresivi și administrarea de anticoagulante

• Sangerari în plaga – de obicei remit spontan în primele 24-48 ore

Cea mai temută complicație a acestei operații este infecția. Din fericire riscul este foarte mic, aproximativ 1-1,5% conform studiilor. Pentru prevenire se administrează antibiotice în timpul operației și, în anumite cazuri, chiar și după terminarea ei. Acest risc este mai crescut la persoanele obeze, care au multe boli asociate sau la cele care suferă de diabet zaharat. Infecția apărută după protezarea genunchiului este tratată de obicei cu o altă intervenție chirurgicală pentru a îndepărta țesutul infectat si eventual proteza. În cazul în care se îndepărtează și proteza, câteva luni mai târziu, după dispariția infecției se va pune o proteză de revizie la nivelul genunchiului.

• Leziuni ale nervilor/țesuturilor- extrem de rare; fie sunt reparate în cursul operației, fie se vindecă ulterior

• Probleme cu “noul genunchi”: dificultate în îndoirea genunchiului, durere și rigiditate, instabilitate la ridicare sau mers; toate acestea apar în primele luni și de-obicei pot fi ameliorate prin kinetoterapie.

Dupa operatie trebuie făcută recuperare?

Este foarte importanta. Nu intotdeauna trebuie realizata cu un kinetoterapeut dar, mai ales la inceput, trebuie facuta sub supraveghere. Se fac atat exercitii de mobilitate cat si de forta musculara.

In ce consta recuperarea postoperatorie [8]?

Depinde de vârsta, probleme de sănătate asociate și insistenta cu care se realizează aceasta.Timpul mediu de recuperare TOTALA după intervenția de înlocuire a genunchiului este de aproximativ 6 luni, dar poate dura până la 12 luni pentru a reveni complet la activitățile solicitante din punct de vedere fizic. 

În zilele imediat după operație se vor administra analgezice pentru ameliorarea durerii. Mobilizarea genunchiului prin mers cu sprijin și exerciții se va face de la 24 ore postoperator. În primele 24 ore se va folosi un cadru, ulterior se va trece la 2 carje. De obicei, la 2 săptămâni putem utiliza o singura carja. Exercițiile de mobilitate și forță se vor realiza zilnic, în primele 2 săptămâni sub supraveghere.

Pansarea plăgii trebuie făcută la 48 de ore cu betadina. După aproximativ 15 zile de la operație, o asistentă se va ocupa de înlaturarea firelor sau capselor. Apoi, se stabilește o programare la 6 săptămâni pentru urmărirea recuperării pacientului.

La ce sa te aștepți cu privire la operatia de proteza de genunchi?

Operația de înlocuire a genunchiului este una dintre cele mai de succes proceduri ortpedice, oferind numeroase beneficii persoanelor care se confruntă cu dureri severe și mobilitate redusă din cauza osteoartritei, inclusive:

• Ameliorarea durerii: durerea cronică de genunchi poate face dificil mersul pe jos, urcatul scărilor și desfășurarea activităților zilnice. Operația de proteză de genunchi are capacitatea de a reduce semnificativ sau chiar de a elimina durerea.

• Restabilirea/ Refacerea mobilității: atunci când artroza afecteaza cartilajul din articulația genunchiului, suprafețele devin mai aspre, provocând un grad înalt de rigiditate a genunchiului, insoțit de durere. După operația de înlocuire a genunchiului, articulația se poate mișca mai liber, permițând pacientului să își desfășoare fără probleme activitățile de zi cu zi.

• Independență sporită: recâștigarea mobilității este o componentă cheie în restabilirea independenței personale. Fie că au posibilitatea de a-și relua sarcinile zilnice, hobby-urile, mulți oameni reușesc să își recapete un sentiment de autosuficiență.

• Stil de viață mai sănătos: durerea cronică, precum și mobilitatea îngreunată duc, inevitabil, la un stil de viață sedentar. Înlocuirea chirurgicală a genunchiului urmată de kinetoterapie va conduce la creșterea forței, îmbunătățirea stabilității, menținerea unei greutăți sănătoase, și implicit la realuarea activităților fizice îndrăgite.

• Îmbunătățirea calității vieții: unul dintre cele mai mari beneficii ale unei proteze de genunchi este îmbunătățirea calității vieții. Ameliorarea durerii duce la o stare de spirit mai bună, iar mobilitatea sporită îți permite să te implicit în activități imposibil de realizat înainte, permițându-i pacientului să se bucure din nou de viață.

Pentru mai multe informații, vă puteți programa la un consult folosind formularul nostru de contact.

 

Bibliografie

[1] https://orthoinfo.aaos.org/en/treatment/total-knee-replacement

[2] https://www.aaos.org/quality/quality-programs/lower-extremity-programs/osteoarthritis-of-the-knee/

[3] https://www.health.harvard.edu/pain/4-types-of-knee-implants

[4] https://www.smith-nephew.com/en-us/health-care-professionals/products/orthopaedics/cori

[5] https://www.zimmerbiomet.eu/en/products-and-solutions/specialties/knee/rosa–knee-system.html

[6] https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/knee-replacement/about/pac-20385276#:~:text=One%20of%20the%20most%20common,plastic%20to%20replace%20damaged%20cartilage

[7] https://www.nhs.uk/conditions/knee-replacement/complications/

[8] https://chirurgiagenunchiului.ro/recuperare/recuperare-proteza/