Proteza de genunchi operata cu un robot

Proteza de genunchi operata cu un robot este o operație mai sigură, mai rapidă și mai puțin dureroasă decât chirurgia convențională de protezare la genunchi. Cu ajutorul tehnologiei, în aceasta operație se personalizează și se realizează mult mai precis înlocuirea genunchiului cu o proteza de genunchi. 

Sistem de protezare a genunchiului cu robot tip ROSA (stanga) și CORI (dreapta)

Dr Dragos Popescu este singurul chirurg ortoped din România care nu numai folosește robotul ROSA® și pe cel Cori® pentru a personaliza abordarea artroplastiei totale sau parțiale de genunchi dar este și instructor pentru formarea altor chirurgi dornici să stăpânească aceasta tehnologie. 

Genunchiul este cea mai mare și mai puternică articulație din corpul uman. Durerea de genunchi la persoanele de peste 50 de ani poate fi rezultatul apariției unei artroze de genunchi. Artroza este de fapt o uzură a cartilajului și celorlalte structuri articulare care se dezvoltă în timp și poate face dificilă desfășurarea activităților de zi cu zi. Gonartroza este de fapt o artroza localizata la nivelul genunchiului. 

Chirurgul ortoped specializat în protezele de genunchi asistate de robot combină experiența și tehnologia robotică de ultimă generație pentru a oferi o intervenție mai performanta, asigurând o precizie de neegalat, ceea ce duce la o recuperare mai rapidă, mai puțină durere și o funcție optimizată a genunchiului, adaptată anatomiei unice fiecărei persoane. 

Înainte de operația de proteza de genunchi asistata de robot

Examenul preoperator nu diferă de marea majoritate a pacienților operați tradițional de proteza totala de genunchi. Dar, spre deosebire de alt robot prezent de mai mult timp în România (MAKO®), pentru aceste doua sisteme nu este nevoie în prealabil sa se realizeze un CT pentru a putea realiza intervenția, sistemele fiind mult mai performante putând obține informațiile anatomice ale genunchiului în timpul intervenției chirurgicale.

În timpul intervenției chirurgicale

Procedura chirurgicală care utilizează ROSA® sau CORI® este diferită de artroplastia totală tradițională a genunchiului prin utilizarea unui asistent robotic. Chirurgul dumneavoastră a fost special instruit să folosească robotul pentru a personaliza abordarea chirurgicală pentru anatomia dumneavoastră unică. Robotul nu funcționează de unul singur, nu se mișcă decât dacă chirurgul dvs. îi cere. Sistemul robotic ajuta chirurgul sa realizeze un plan mult mai precis al intervenției și de asemeni sa îl pună  în aplicare, asigurându-se ca este executat conform planului inițial. Pe parcursul intervenției chirurgicale, robotul oferă chirurgului dumneavoastră date despre genunchi, care îl ajută pe chirurg să știe cum să vă poziționeze implantul pe baza anatomiei dumneavoastră unice.

Dupa operația de proteza de genunchi robotică 

După intervenția chirurgicală, veți fi internat în spital timp 2 zile. În acest timp veți primi medicamente pentru calmarea durerii. Datorită utilizării robotului cantitatea de calmante necesare va fi mult mai redusă. Recuperarea mobilitatii si a forței este mult mai rapidă decat după o artroplastie realizata tradițional. Timpul de recuperare după artroplastia de genunchi variază, dar majoritatea cazurilor intervenite cu robot prezintă o recuperare mai eficienta. Chirurgul dumneavoastră vă va spune când și la ce activități vă puteți reîntoarce și ce activități ar trebui evitate. 

Viața după operația de proteza de genunchi cu robot

A face orice fel de intervenție chirurgicală poate fi un lucru înfricoșător. După o intervenție de artroplastie la genunchi asistată de robot, vă puteți aștepta:

  • O reducere semnificativă a durerii
  • O îmbunătățire mai rapida a calității vieții
  • O recăpătarea mai precoce a forței și a mobilității genunchiului

În general intervenția chirurgicală de protezare a genunchiului este o intervenite de succes, dar uneori unii pacienți pot experimenta în continuare dureri minore și ușoare restricții de activitate. Intervenția realizata cu un robot se pare ca diminuează semnificativ procentul acestor pacienți “nemulțumiți” în urma protezarii genunchiului.

Daca dorești o programare pentru a afla mai multe detalii despre proteza de genunchi te poți programa aici.