Ce este ligamentul patelo femural medial (MPFL)?

Articulatia femuro-patelara este formata din partea de jos a osului lung al coapsei (femurul) numita si trohlee femurala si partea articulara a rotulei (numita si patela). Ligamentul patelo-femural medial (MPFL) este parte a unei retele complexe de tesuturi moi care stabilizeaza rotula, evitand iesirea acesteia din articulatie. Ligamentul patelar medial se ataseaza de partea interna a rotulei si de zona interna a femurului distal. Este principalul stabilizator pasiv al rotulei.

Cand apare o leziune a ligamentului patelo-femural medial (MPFL)?

Leziunea de ligament patelo femural medial (MPFL) poate aparea cand rotula iese din articulatie – se luxeaza sau subluxeaza, in general in urma unor traumatisme sportive sau actiuni de rasucire sau pivotare. Aceste accidentari sunt mai frecvente la pacientii cu predispozitie anatomica de genul patela alta (rotula inalta), displazie trohleara (articulatie patelofemurala plata), genu valgum (genunchi in X) sau laxitate articulara . De asemenea, instabilitatea rotuliana este mai des intalnita la sexul feminin decat la cel masculin.

Ce este reconstructia de ligament patelo femural medial (MPFL)?

  Reconstructia de ligament patelo femural medial (MPFL) este o interventie chirurgicala prin care se reface acest ligament care stabilizeaza rotula si protejeaza articulatia de traume aditionale. Interventia ofera optiuni de tratament excelente pentru persoanele care au experimentat una sau mai multe luxatii de rotula.

Imagine cu o reconstructie de ligament patelo-femural medial (MPFL)

Cand este necesara reconstructia de ligament patelo femural medial (MPFL)?

La un genunchi sanatos, patela aluneca lin prin santul ei de pe femur (trohlee) pe masura ce articulatia este flexata sau extinsa. Ligamentul patelo femural medial are un rol important in a tine rotula pe pozitie, actionand ca o centura de siguranta ce restrange mobilitatea acesteia. Cand apare o luxatie a patelei, tesuturile moi sunt lezate in timpul deplasarii si revenirii acesteia pe pozitie. In acest moment, ligamentul patelo femural medial este elongat sau rupt.

Lasata netratata, ocazional leziunea de ligament patelo-femural medial se poate vindeca de la sine (sub 50% cazuri). Chiar si asa ligamentul se poate vindeca intr-o pozitie incorecta sau elongata. Lipsa vindecarii sau vindecarea vicioasa va duce la luxatii recurente in viitor. Repetarea luxatiilor atrage dupa sine lezarea cartilajului articular al genunchiului, in special la nivelul rotulei. Lezarea sa in timp conduce spre dezvoltarea de fenomene artrozice, din ce in ce mai greu de tratat. Simptomele in timp pentru pacient sunt durerea si tumefactia articulatiei. 

Exista 2 situatii principale cand este recomandata reconstructia MPFL:

– in cazul unui prim episod de luxatie de rotula, la pacientii care prezinta multiplii factori de risc de recidiva sau cei cu o fractura osteocondrala asociata

– in cazul unei luxatii recidivante (mai mult de 2 episoade de luxatie sau subluxatie rotuliana), habituale sau permanente

Care este protocolul operatiei de reconstructie pentru MPFL? 

Primul pas este reprezentat de programarea la un medic ortoped, apoi la prezentare si examinare, pacientii cu instabilitate femuro patelara trec printr-un program de evaluare ce cuprinde examen clinic, radiologic si evaluarea istoricului personal.

Examenul clinic evidentiaza o rotula instabila, senzatie de aprehensiune din partea pacientului si uneori, durere si tumefiere locala.

Un examen radiologic simplu si de rezonanta magnetica (RMN) este util pentru a ajuta medicul ortoped sa evalueze factorii de risc asociati, starea cartilajului in articulatia patelo femurala si sa hotarasca daca pacientul are nevoie doar de aceasta interventie sau si de o alta procedura asociata (de ex. transfer de tubercul tibial, seccionare aripioara laterala, osteotomie osoasa, etc). 

In cazul in care pacientul a prezentat doar un singur episod de luxatie rotula si nu asociaza factori de risc este posibila apelarea la un tratament conservator prin intermediul unei orteze si fizioterapie. 

Cum se realizeaza reconstructia de ligament patelo femural medial?

Pacientii la care se decide reconstructia de MPFL trec printr-o anestezie loco regionala (bloc spinal) si sedare intravenoasa. 

Interventia este mini-invaziva, cu 2-3 incizii de 2 cm si are mai multe etape: intai se extrage un tendon al pacientului (de cele mai multe ori tendonul gracilis). Ulterior cu acesta se recreaza ligamentul, insertandu-l la nivelul femurului si al rotulei. De multe ori se realizeaza o artroscopie prealabila pentru a evalua starea cartilajului si, daca este nevoie, a realiza un tratament al acestuia. Daca este nevoie de un tratament asociat (osteotomie osoasa, transpozitie tendinoasa, etc), acesta se realizeaza in aceeasi interventie chirurgicala.

Spre exemplu, transferul de tubercul tibial poate fi practicat simultan la pacientii care nu au un aliniament corect al articulatiei. Procedura este recomandata la pacientiii care prezinta o variatie anatomica locala in care tendonul rotulian se ataseaza pe tibie intr-o pozitie mult prea laterala, provocand astfel o tractiune excesiva spre exterior asupra rotulei. 

Imagine cu o osteotomie de mediatizare a tuberozitatii tibiale prin care modifica traiectoria rotulei în șanțul trohlear

Exista complicatii dupa operatie de reconstructie de MPFL?

Reconstructia de ligament patelar femural medial aduce rezultate functionale excelente cu o rata scazuta de complicatii. Pacientii au nevoie de 2 carje aproximativ 2 saptamani, putand sprijini partial si indoi progresiv genunchiul. La 4 saptamani dupa interventie nu mai sunt necesare carjele. Sportul este permis dupa 4 luni postoperator. Daca se asociaza si alte gesturi terapeutice, postoperatorul este mai lent in primele saptamani. 

Ca si complicatii pot apare mici hematoame care se retrag spontan, dureri locale moderate, rigiditate temporara, etc. Rareori pot aparea unele complicatii sub forma de fracturi sau cheaguri de sange, infectii locale. 

Se poate realiza aceasta interventie si la copii cu cartilaj de crestere prezent?

Procedura poate fi aplicata cu succes si la copiii cu cartilaje de crestere deschise ( zona in care are loc cresterea osoasa) , spre deosebire de procedurile chirugicale care schimba aliniamentul osos si care nu sunt recomandate la pacientii pediatrici. In trecut, fara alternative disponibile, pacientii pediatrici erau imobilizati in orteza cu asumarea riscului unor luxatii recidivante pana la ajungerea la varsta maturitatii scheletale, cu consecintele dezastroase care puteau apare. Astazi reconstructia de ligament patelo femural medial este o optiune sigura pentru copii si adolescenti.

Dr Dragos Popescu impreuna cu echipa sa au descris o tehnica de reconstructie a acestui ligament la copii si adulti, publicata in prestigioasa revista Arthroscopy Techniques.

Desen cu tehnica descrisă de Dr Popescu & Col. pentru reconstrucția de MPFL la copii

Reconstructia Ligament patelo femural medial ca revizuire a interventiilor chirurgicale anterioare nereusite.

Reconstructia de Ligament patelo femural medial poate fi utila si pacientilor care au trecut prin interventii prealabile de stabilizare a rotulei si care nu au avut succesul scontat. Astfel de interventii pot fi: 

  • Artroscopie, interventie minim invaziva in care fragmentele de cartilage desprinse in urma unei luxatii au fost scoase
  • Plicatura mediala, procedura prin care chirurgul intareste  ligamentul patelo femural medial prin plicaturarea acestuia.
  • Eliberare aripioara laterala, procedura prin care ligamentul de pe partea laterala este eliberat. Precum am mentionat deja, desi doar eliberarea laterala nu este o optiune chirurgicala pentru instabilitatea femuro patelara, aceasta procedura poate fi practica concomitent cu reconstructia de Ligament patelo femural medial pentru a rezolva problema articala si a reechilibra genunchiul.

La ce sa te astepti dupa reconstructia de ligament patelo femural medial?

Ulterior reconstructiei de ligament patelo femural medial pacientii pot sa lase greutate pe membrul afectat, acesta nefiind imobilizat intr-o orteza daca inrerventia este izolata. Orteza este necesata daca se asociaza alte gesturi terapeutice, in general la nivel osos si se foloseste pentru 4 pana la 6 saptamani. Orteza pastreaza un timp membrul pelvin in extensie, ulterior stabilizandu-l in timpul mersului pana in momentul in care avem un control bun asupra cvadricepsului. 

Fizioterapia incepe in primele 2 saptamani postoperator si este extrem de importanta pe intreaga durata a perioadei de recuperare. Alte mijloace recomandate sunt aparate care provoaca electro stimulare a muschilor din jurul genunchiului sau aparate care racesc si comprima genunchiul astfel scazant tumefactia, inflamatia si durerea.

Majoritatea pacientilor se intorc la activitatile sportive dupa 4 luni de la interventia de reconstructia ligament patelo femural medial.

In cazul in care aveti in vedere aceasta interventie, trebuie luat in considerare faptul ca fiecare pacient este diferit si ca timpii de recuperare difera de la persoana la persoana in functie de anatomia individuala, abilitatea de vindecare si starea de sanatate anterioara interventiei.

De asemenea desi majoritatea pacientilor raporteaza un nivel moderat spre minim al durerilor resimtite si abilitatea de a le controla cu tratament antialgic si antiinflamator de baza, trebuie avut in vedere faptul ca toleranta la durere este diferita la fiecare persoana in parte si ca poate fi influentata de consumul de alimente si substante cu efect excitant (ciocolata, tutun, cafeina)