Un tratament de cartilaj este unul dintre cele mai delicate și complexe tratamente la nivelul de genunchiului. Este de altfel atat de important incat există și o societate științifică dedicată exclusiv tratamentului de cartilaj – International Cartillage Repair Society (ICRS).

Cartilajul este un țesut avascularizat care odată lezionat, nu are capacitate de auto-regenerare. Practic, atunci când există un defect de cartilaj la acest nivel și produce simptome este necesar un tratament chirurgical.

Înaintea unui tratament de cartilaj în articulația genunchiului trebuie verificată dacă alinierea și stabilitatea acestuia este corectă. Dacă nu sunt în regulă, trebuie corectate simultan sau anterior chirurgiei de cartilaj.
În funcție de mărimea leziunii, există diferite tratamente.

Defect de cartilaj mic

Pentru o leziune de cartilaj mică se realizează niște mici găurele în zona respectivă – microfracturi, mai nou nanofracturi – care să aducă celule și factori regeneratori în zona lezionată. Acest tip de tratament se realizează artroscopic.

Defect de cartilaj mediu

Pentru o leziune de cartilaj de mărime mijlocie doar o microfractură nu este suficientă: trebuie asociată o membrană sau o substanță specială pentru regenerarea cartilajului – Autologous Matrix-Induced Condrogenesis (AMIC). Dr. Dragos Popescu realizeaza acest tratament de cartilaj complet artroscopic, inclusiv introducerea și lipirea membranei în genunchi.

Defect de cartilaj mare

Pentru o leziune de cartilaj mare se recomandă realizarea unui transplant de condrocite (ACI). Transplantul este o tehnică mai costisitoare și presupune două operații: una de recoltare a cartilajului, pentru a-l cultiva pe o membrană specială, iar a doua după câteva săptămâni, pentru a introduce cartilajul cultivat.

 

Etapele unui tratament de cartilaj realizand o reparație artroscopica tip AMIC  A – identificarea leziunii; B,C – chiuretarea tesutului deteriorat; D,E – nanofracturi; F-H – aplicarea artroscopica a unei membrane pentru refacerea cartilajului; I – aplicarea unui lipici special.

Defect osteocondral

Un grup aparte de leziuni îl constituie cel de defecte osteocondrale, adică atat cartilaj cat și osul subcondral. În aceste cazuri Dr. Dragos Popescu optează pentru o reparație tip OATS – transfer osteocondral prin care un cilindru de os cu cartilaj se recoltează dintr-o zonă de nesolicitare a genunchiului (de obicei trohlee femurală) și se aduce în zona afectată.

Reparație artroscopică tip OATS: A – Identificare leziune condil femural; B,C – Extracție cilindru osteocondral zona afectata; D – Extractie cilindru osteocondral sănătos din zona trohleară; E – Introducere artroscopică a cilindrului de țesut sănătos în zona afectata; F – rezultat final.

Post-operator

În general, pacienții încep mobilizarea pasivă progresivă a genunchiului la 24 de ore după operație. Nu sunt lăsați să sprijine greutatea în pământ timp de 6 săptămâni.
În cazul în care tratamentul cartilajului se realizează în articulația femuro-patelară, post-operatorul este mai restrictiv, mobilizarea pasivă realizându-se treptat (aproximativ 20º în fiecare săptămână,) iar sprijinul în pământ se face în extensie cu o orteză în primele 6 săptămâni.