Cartilajul articular este țesutul fibros dur care acoperă suprafața oaselor articulațiilor. Acest țesut este responsabil de asigurarea unei mișcări line, flexibile și fără durere, dar și de absorbția șocurilor în articulația genunchiului. Atunci când o persoană suferă o accidentare la genunchi, se poate produce o leziune de cartilaj, acesta putandu-se deteriora ulterior.

Este cunoscut faptul că o leziune de cartilaj este un factor predispozant pentru apariția artrozei precoce la genunchi. Evident, sunt și alți factori implicați cum ar fi vârsta și greutatea pacientului, durata leziunii, alinierea (axarea) genunchiului etc.

Cu timpul, cartilajul articular suferă un proces natural de îmbătrânire și degenerare. O leziune a cartilajului articular poate varia de la înmuierea cartilajului, la fisuri și/sau găuri de țesut, și poate duce chiar la descoperirea osului atunci când este complet uzat. Artroza de genunchi este, probabil, cea mai dureroasă leziune a cartilajului articular, deoarece este un proces progresiv care în mod continuu erodează cartilajul, ducând la expunere osoasă.

Simptome

Simptomele produse  de o leziune de cartilaj sunt durerea și redoarea, umflatură datorită producerii de lichid în articulație, blocaj articular dacă se desprind fragmente de cartilaj +/- os. Toate aceste simptome apar în timpul, sau după diverse activități. Uneori pot fi foarte limitante.

Clasificare

Societatea Internațională de Reparație a Cartilajului (ICRS) clasifică leziunile de cartilaj în funcție de profunzimea lor:
• grad I – înmuiere, fisurări superficiale
• grad II – defecte ce nu depășesc 50% din grosimea cartilajului
• grad III – defecte ce depășesc 50% din grosimea cartilajului
• grad IV – defecte profunde cu expunere de os subcondral

Detalii despre tratament aici