Cartilajul este un țesut avascularizat care odată lezionat, nu are capacitate de auto-regenerare. Practic, atunci când există o leziune la acest nivel și produce simptome este necesar un tratament chirurgical.

Înaintea tratării unei leziuni de cartilaj în articulația genunchiului trebuie verificată alinierea și stabilitatea sa corectă. Dacă nu sunt în regulă, trebuie corectate simultan sau anterior chirurgiei de cartilaj.
În funcție de mărimea leziunii, există diferite tratamente.

Leziuni mici

Pentru leziunile mici se realizează niște mici găurele în zona respectivă – microfracturi – care să aducă celule și factori regeneratori în zona lezionată. Acest tip de tratament se realizează artroscopic.

Leziuni de mărime mijlocie

Pentru leziunile de mărime mijlocie doar o microfractură nu este suficientă: trebuie asociată o membrană sau o substanță specială pentru regenerarea cartilajului – Autologous Matrix-Induced Condrogenesis (AMIC). Prima parte a tratamentului este artroscopică, iar pentru lipirea membranei se realizează o incizie mică de aproximatic 2 cm.

Leziuni mari

Pentru leziunile mari se recomandă realizarea unui transplant de condrocite (ACI). Transplantul este o tehnică mai costisitoare și presupune două operații: una de recoltare a cartilajului, pentru a-l cultiva pe o membrană specială, iar a doua după câteva săptămâni, pentru a introduce cartilajul cultivat.

 

Post-operator

În general, pacienții încep mobilizarea pasivă progresivă a genunchiului la 24 de ore după operație. Nu sunt lăsați să sprijine greutatea în pământ timp de 6 săptămâni.
În cazul în care tratamentul cartilajului se realizează în articulația femuro-patelară, post-operatorul este mai restrictiv, mobilizarea pasivă realizându-se treptat (aproximativ 20º în fiecare săptămână,) iar sprijinul în pământ se face în extensie cu o orteză în primele 6 săptămâni.