Tendinita rotuliană (genunchiul săritorului)

Ce este tendinita rotuliană?

Este o inflamație (iritație) care afectează tendonul rotulian, tendon ce pornește de la partea inferioară a rotulei către tibie. Este tendonul care, împreună cu musculatura și tendonul cvadricipital, realizează extensie gambei, necesară în mers, alergat, sărituri, etc.  

La cine poate apare mai des această afecțiune?

Tendinita rotuliană este o leziune de suprasolicitare. În general apare la sportivii care realizează salturi (baschet, volei, atletism, etc) de aceea poartă și numele de “genunchiul săritorului”. Dar poate apare și la persoanele normale în condiții de stres mecanic local (mers pe munte prelungit, etc).

 tendinita ortuliana

Cum se manifestă?

Principalul simptom este durerea. Localizarea tipică este imediat sub rotulă, acolo unde se inse-rează tendonul rotulian. Poate fi o durere ascuțită, care se accentuează de exercițiul fizic și este surdă în repaus. Poate fi foarte invalidantă în puseele acute.

Trebuie consultat un medic imediat ce avem simptome?

Ca orice leziune netraumatică, pacientul trebuie să reducă activitatea, să ia un anti-inflamator și să aplice gheață local. Dacă simptomele persistă și există o limitare a activității atunci trebuie să con-sulte un medic ortoped.

Cum se pune un diagnostic?

Imagine ecografica tendinopatie rotuliană (a) vs imagine tendon normal (b)

Imagine ecografica tendinopatie rotuliană (a) vs imagine tendon normal (b)

Imagine RMN cu vizualizarea tendinopatiei rotuliene

Imagine RMN cu vizualizarea tendinopatiei rotuliene

Diagnosticul este clinic, durerea sub rotulă care apare și/sau se accentuează la sport fiind tipică. Ulterior acest diagnostic clinic trebuie confirmat, de obicei o ecografie bine realizată ne confirmă diagnosticul dar și ne dă informații despre gradul leziunii. De asemenea este foarte utilă în controlul evolutiv sau chiar tratament atunci când se realizează o infiltrație sub ghidaj ecografic.

Cum se tratează?

Tratamentul este nechirurgical în marea majoritate a cazurilor . Trebuie înțeles că este o leziune de “overuse” (suprasolicitare), deci necesită timp pentru diminuarea simptomelor iar după dispariția lor trebuie continuat un tratament preventiv. Deci, este nevoie de un minim de 6 săptămâni de tratament. Fiziokinetoterapia bine realizată și dedicată acestei patologii este fundamentală pentru vindecare. Un lucru foarte important este realizarea exercițiilor de lanț cinetic închis de tip EXCENTRIC. În mod normal, atunci când se realizează o contracție musculară mușchiul respectiv se scurtează. Contracția excentrică este aceea care se produce în timp ce mușchiul se alungește. S-a demonstrat că acest tip de exercițiu, în cazul tendinitei rotuliene pentru mușchiul cvadricipital, aduce beneficii majore în creșterea masei și capacități de reacție a musculaturii, prevenind de asemenea leziuni musculare sau tendinoase în sport. Dacă inițial tendinita este extrem de dureroasă sau nu se îmbunătățește semnificativ cu kinetoterapia, există câteva opțiuni de tratament. Infiltrații cu diferite substanțe (PRP, celule stem, polidocanol, cortizon), EPI (electroliza percutanata intratisulara) sau unde șoc extracorporale. Chiar dacă se realizează una dintre aceste tratamente, trebuie continuat cu programul de întărire musculară.
Imagini intraoperatorii cu realizarea de tenotomii longitudinale

Imagini intraoperatorii cu realizarea de tenotomii longitudinale

Când trebuie operată această afecțiune?

Doar în cazurile refractare tratamentului nechirurgical (minim 6 luni de kinetoterapie corect realizată) sau când diagnosticul este pus tardiv și afectarea tendonului este extrem de avansată. Tratamentul variază în funcție de localizarea afecțiuniii (la nivel inserțional pe os sau în partea tendinoasă). Pentru partea de mijloc, pur tendinoasă, se realizează tenotomii (mici tăieturi) de-a lungul tendonului și rezecția țesutului vătămat (chisturi, noduli, calcificări, etc). Dacă este la nivel inserțional se obicei se aplică un tratament ce poate fi făcut și artroscopic (debridare) atât la nivelul osului (rotula) cât și a tendonului, uneori fiind nevoie de o reinsertare parțială a tendonului rotulian.
Tendinita rotualiana

Tratamentul artroscopic al tendinopatiei rotuliene la nive-lul polului inferior la rotulei

PROGRAMEAZĂ-TE

Programări telefonice 031.225.25.00 0767.266.876 sau online.
PROGRAMEAZĂ-TE ACUM