Radiografie cu rotula in pozitie normala (stanga) si luxatia de rotula lateral

Radiografie cu rotula in pozitie normala (stanga) si luxatie laterala de rotula (dreapta)

În general, luxația de rotulă (rotula sarita) reprezintă ieșirea din articulație a acesteia. Este mai frecvent întâlnită la femei și adolescenți. Poate să apară la oricine, dar de obicei apare în urma unui traumatism direct asupra genunchiului și/sau existenței unor anumiți factori anatomici care predispun la ieșirea rotulei din articulație.

Cauzele apariției luxației de rotulă

Luxațiile rotuliene sunt de obicei cauzate de o leziune de răsucire fără contact a genunchiului sau de contactul direct cu porțiunea interioară (medială) a rotulei. 

 Totodată, predispoziția de a avea o luxație rotuliană este în strânsă legătură cu factorii anatomici ai genunchiului:

  • Displazia femuro-patelara (cea mai frecventă cauză de luxație de rotulă).
  • Genu valgum (picioarele in X) sau genu recurvatum;
  • Poziționarea înaltă (patela alta) sau lateralizată a rotulei;
  • Alterări torsionale la nivelului femurului și/sau tibiei

Ce este luxatia de rotula?

Luxatia de rotula apare atunci cand rotula iese din articulatia genunchiului – cel mai des alunecand in exteriorul sau. Aceasta se produce în urma unor traumatisme, lovituri puternice sau, mai rar, din cauza unei contracții musculare puternice. 

Ce simptome provoaca rotula sarita?

Este un eveniment foarte dureros si neplacut. Durerea este acuta si intensa, insotita de tumefiere locala si o imposibilitate de a indoi sau extinde genunchiul. Odata pusa rotula la loc,  durerea dispare treptat. Acest lucru se poate produce spontan sau in urma unor manevre realizate de o persoana specializata. Alte simptome sunt:

  • Genunchiul pare a fi deformat
  • Genunchiul este îndoit și nu poate fi îndreptat
  • Rotula (patela) se dislocă spre exteriorul genunchiului
  • Durere și sensibilitate la nivelul genunchiului
  • Umflarea genunchiului
  • Mișcarea exagerata a rotulei de la dreapta la stânga (rotulă hipermobilă)

Cine poate suferi o luxatie de rotula?

Poate apare la oricine. De obicei apare in urma unui traumatism dar nu numai, atunci cand exista anumiti factori anatomici care predispun la iesirea rotulei din articulatie. În general, luxatia de rotula este mai frecvent intalnita la sexul feminin si adolescenti.

Ce factori pot predispune la luxatia de rotula?

Este vorba de factori anatomici ai genunchiului:

  •             Displazia femuro-patelara (cea mai frecventa cauza de luxatie de rotula).
  •             Genu valgum (picioarele in X) sau genu recurvatum;
  •             Pozitionarea inalta (patela alta) sau lateralizata a rotulei;
  •             Alterari torsionale la nivelului femurului si/sau tibiei.

Cum diagnosticam o luxatie de rotula

Examinarea clinică de specialitate este suficientă în cazul acestei afecțiuni. Pentru confirmare medicul va solicita o radiografie simpla a genunchiului, care de asemenea ne va lămuri dacă exista și fracturi asociate. Odată repusa la loc rotula, se poate recomanda pacientului efectuarea unui RMN sau CT al genunchiului, pentru a observa în detaliu ce leziuni s-au produs la nivelul genunchiului, atât din punct de vedere ligamentare cât și cartilaginos sau osos.

Tratament luxatie de rotula

Cum tratam un prim episod de luxatie?

Desi probabilitatea de re-luxatie dupa un prim episod este destul de mare (peste 50%), pana nu demult nu se recomanda initial realizarea unui tratament chirurgical decat daca avem alte leziuni asociate (spre ex. fractura osteocondrala). Tratamentul nechirurgical vizeaza purtarea unei orteze sau taping special care sa mentina rotula in pozitie corecta si ulterior exercitii pentru intarirea muschilor coapsei.  Ghipsul nu este recomandat daca nu exista o fractura asociata. In ultimii ani, luand in considerare riscul de recidiva foarte mare la copii si adolescenti, in functie de un scor specific Recurrent Patellar Instability Score (RIP Score)[1] se decide necesitatea unei interventii chiar dupa un prim episod de luxatie rotuliana.

Programează-te acum aici și află cum se poate trata rotula sărită.

imagine schematica cu reconstructia anatomica a ligamentului patelo-femural medial (LPFM)

Imagine schematica cu reconstructia anatomica a ligamentului patelo-femural medial (LPFM)

Cum am putea preveni recidiva?

Nici un studiu realizat nu a demonstrat ca ar exista un tratament nechirurgical specific care ar putea preveni re-luxatia dupa un prim episod.

Cand trebuie tratata luxatia recidivanta?

Precum am mai spus, la un prim episod cu RIP Score mare sau după cel puțin două luxații sau subluxații de rotulă trebuie luat în calcul tratamentul chirurgical.

Ce se intampla daca nu se trateaza luxatia de rotula?

Iesirea frecventa din articulatia a rotulei, in afara durerii intense pe care o provoaca in acel moment, poate determina o leziune a cartilajului rotulei, leziune in general ireversibila.

Care este tratamentul atunci cand recidiveaza?

În principiu, interventia chirurgicala vizeaza 2 aspecte: tratamentul tesuturilor moi (reconstructie ligamentara) si corectia factorilor anatomici ososi predispozanti. Obiectivul comun al acestor metode terapeutice este mentinerea rotulei pe axul normal, centrata in trohlea (santul) femurala.

În ce consta interventia chirurgicala pentru o rotula sarita?

Trebuie inteles ca este vorba de un tratament chirurgical “a la carte”, in functie de necesitatea corectarii factorilor anatomici. Reconstructia tesuturilor moi este intotdeauna necesara.  Este vorba de reconstructia ligamentului patelo-femural medial (MPFL) cu tehnici anatomice si minim invazive.Acest ligament es principalul limitator pentru deplasarea laterala excesivă a rotulei. Intotdeauna se rupe atunci când avem o luxație de rotula, deci este de maxima importanta reconstrucția acestuia. In unele situații se asociază și o eliberare (secționare) a aripioarei laterale a rotulei cu scopul de scade  tracțiunea excesivă a acesteia către exterior. 

Imagine schematica a osteotomiei de schimbare a pozitiei (medializare) tuberozitatii tibiale

Corectia factorilor anatomici implica frecvent o repozitionare a tuberozitatii de insertie distala a tendonului rotulian (osteotomie de tuberozitate tibiala). În funcție de poziția inițială a acesteia, ea poate fi deplasata spre interior și/sau inferior cu scopul de a centra rotula în șanțul trohlear.

În anumite cazuri, poate fi necesară și corecția altor factori anatomici:

  • genu valgum – prin osteotomie de corecție varizanta;
  • genu recurvatum – prin osteotomie de corecție a inclinarii tibiei proximale;
  • displazia trohleare – prin realizarea unei operații de trocleoplastie;
  • torsiunea tibială sau femurală – prin osteotomie de derotatie.

Radiografie cu o deformitate mixta a genunchiului, genu valg si recurvatum (stanga) si dupa operatia de osteotomie complexa (dreapta), de varizare femur si anti-recurvatum tibie

Dacă exista leziuni de cartilaj sau os acestea se tratează simultan, fiind în general un motiv de urgentare a tratamentul definitiv.

Difera tratamentul la copii pentru luxatia de rotula?

Da. La copii cu cartilajul de crestere prezent nu putem realiza tehnici care sa il lezioneze. Deci practic nu putem actiona decat asupra tesuturilor moi (reconstructia ligamentului patelo-femural medial, plicatura tendon rotulian, etc) fara insa sa putem schimba factorii anatomici ososi. De asemenea, riscul unei noi recidive, chiar si dupa operatie, este mai mare decat la populatia adulta, dar, pe de alta parte, mult mai mica decat daca am lasa-o netratata.

Imagine schematică cu tehnica de reconstructie a MPFL pentru copii descrisă de Dr Popescu

Dr Popescu a descris o tehnica de reconstrucție a ligamentului patelo-femural medial (MPFL) pentru copii și adolescenți care nu afectează cartilajul de creștere.

Cum este recuperarea dupa operatie?

În primul rand nu trebuie neglijata. Apoi trebuie individualizata, in functie de tipul operatiei care s-a realizat. Obiectivele sunt recuperarea treptata a mobilitatii si a fortei musculare, fara sa fortam rotula sa iasa din pozitia ei. La inceput (primele saptamani) trebuie purtata o orteza, iar flexia si sprijinul genunchiului facute progresiv. Ulterior recuperarea se focalizează pe întărirea musculaturii coapsei și zonei pelvine.

 

Bibliografie

[1] https://www.mdcalc.com/recurrent-instability-patella-rip-score