Radiografie cu rotula in pozitie normala (stanga) si luxatia de rotula lateral

figura 1 – Radiografie cu rotula in pozitie normala (stanga) si luxatia de rotula lateral (dreapta)

Ce este luxatia de rotula?

Luxatia de rotula are loc atunci cand rotula iese din articulatia genunchiului – cel mai des alunecand in exteriorul sau (figura 1).

Ce simptome provoaca?

Este un eveniment foarte dureros si neplacut. Durerea este acuta si intensa, insotita de tumefiere locala si o imposibilitate de a indoi sau extinde genunchiul. Odata pusa rotula la loc,  durerea dispare treptat. Acest lucru se poate produce spontan sau in urma unor manevre realizate de o persoana specializata.

Cine poate suferi o luxatie de rotula?

Poate apare la oricine. De obicei apare in urma unui traumatism dar nu numai, atunci cand exista anumiti factori anatomici care predispun la iesirea rotulei din articulatie. În general, luxatia de rotula este mai frecvent intalnita la femei si adolescenti.

Ce factori pot predispune la luxatia de rotula?

Este vorba de factori anatomici ai genunchiului:

  •             Displazia femuro-patelara (cea mai frecventa cauza de luxatie de rotula).
  •             Genu valgum (picioarele in X) sau genu recurvatum;
  •             Pozitionarea inalta (patela alta) sau lateralizata a rotulei;
  •             Alterari torsionale la nivelului femurului si/sau tibiei.

Cum tratam un prim episod de luxatie?

Desi probabilitatea de re-luxatie dupa un prim episod este destul de mare (peste 50%), pana nu demult nu se recomanda initial realizarea unui tratament chirurgical decat daca avem alte leziuni asociate (spre ex. fractura osteocondrala). Tratamentul nechirurgical vizeaza purtarea unei orteze sau taping special care sa mentina rotula in pozitie corecta si ulterior exercitii pentru intarirea muschilor coapsei.  Ghipsul nu este recomandat daca nu exista o fractura asociata. In ultimii ani, luand in considerare riscul de recidiva foarte mare la copii si adolescenti, in functie de un scor specific Recurrent Patellar Instability Score (RIP Score) se decide necesitatea unei interventii chiar dupa un prim episod de luxatie rotuliana.

imagine schematica cu reconstructia anatomica a ligamentului patelo-femural medial (LPFM)

figura 2 – imagine schematica cu reconstructia anatomica a ligamentului patelo-femural medial (LPFM)

Cum am putea preveni recidiva?

Nici un studiu realizat nu a demonstrat ca ar exista un tratament nechirurgical specific care ar putea preveni re-luxatia dupa un prim episod.

Cand trebuie tratata luxatia recidivanta?

Precum am mai spus, la un prim episod cu RIP Score mare sau după cel puțin două luxații sau subluxații de rotulă trebuie luat în calcul tratamentul chirurgical.

Ce se intampla daca nu se trateaza luxatia de rotula?

Iesirea frecventa din articulatia a rotulei, in afara durerii intense pe care o provoaca in acel moment, poate determina o leziune a cartilajului rotulei, leziune in general ireversibila.

Care este tratamentul atunci cand recidiveaza?

În principiu, interventia chirurgicala vizeaza 2 aspecte: tratamentul tesuturilor moi (reconstructie ligamentara) si corectia factorilor anatomici ososi predispozanti. Obiectivul comun al acestor metode terapeutice este mentinerea rotulei pe axul normal, centrata in trohlea (santul) femurala.

În ce consta interventia chirurgicala?

Trebuie inteles ca este vorba de un tratament chirurgical “a la carte”, in functie de necesitatea corectarii factorilor anatomici. Reconstructia tesuturilor moi este intotdeauna necesara.  Este vorba de reconstructia ligamentului patelo-femural medial (MPFL) cu tehnici anatomice si minim invazive (figura 2).
Corectia factorilor anatomici implica frecvent o repozitionare a tuberozitatii de insertie distala a tendonului rotulian (osteotomie de tuberozitate tibiala – figura 3).  În anumite cazuri, poate fi necesara si corectia genu valgum-ului sau, rareori, a displaziei trohleare sau a torsiunii tibiale.

imagine schematica a osteotomiei de schimbare a pozitiei (medializare) tuberozitatii tibiale

figura 3 – imagine schematica a osteotomiei de schimbare a pozitiei (medializare) tuberozitatii tibiale

Difera tratamentul la copii pentru luxatia de rotula?

Da. La copii cu cartilajul de crestere prezent nu putem realiza tehnici care sa il lezioneze. Deci practic nu putem actiona decat asupra tesuturilor moi (reconstructia ligamentului patelo-femural medial, plicatura tendon rotulian, etc) fara insa sa putem schimba factorii anatomici ososi. De asemenea, riscul unei noi recidive, chiar si dupa operatie, este mai mare decat la populatia adulta, dar, pe de alta parte, mult mai mica decat daca am lasa-o netratata.

Cum este recuperarea dupa operatie?

În primul rand nu trebuie neglijata. Apoi trebuie individualizata, in functie de tipul operatiei care s-a realizat. Obiectivele sunt recuperarea treptata a mobilitatii si a fortei musculare, fara sa fortam rotula sa iasa din pozitia ei. La inceput (primele 6 saptamani) trebuie purtata o orteza, iar flexia si sprijinul genunchiului facute progresiv.