Luxația de rotulă

Ce este o luxație de rotulă?

Luxația de rotulă are loc atunci când rotula iese din articulația genunchiului - cel mai des alunecând în exteriorul său (figura 1).

figura 1 - Radiografie cu rotula în poziție normală (stânga) și luxată lateral (dreapta)

Ce simptome provoacă?

Este un eveniment foarte dureros. Durerea dispare după ce rotula revine în locul său, acest lucru producându-se spontan sau în urmă unor manevre realizate de o persoană specializată.

La cine apare?

Poate apare la oricine. De obicei apare în urma unui traumatism dar nu numai, atunci când există anumiți factori anatomici care predispun la ieșirea rotulei din articulație. În general, luxația de rotulă este mai frecvent intalnită la femei.

Ce factori pot predispune la luxația de rotulă?

Este vorba de factori anatomici:
  •             Displazia femuro-patelară (cea mai frecventă cauză de luxație de rotulă).
  •             Genu valgum (picioarele în X);
  •             Poziționarea inaltă (patelă alta) sau lateralizată a rotulei;
  •             Alterări torsionale la nivelului femurului și/sau tibiei.

Cum tratăm un prim episod de luxație?

Deși probabilitatea de re-luxație după un prim episod este destul de mare (peste 50%), nu se recomandă inițial realizarea unui tratament chirurgical. Tratamentul nechirurgical vizează purtarea unei orteze sau taping special care să mentină rotula în poziție corectă și ulterior exerciții pentru intărirea mușchilor coapsei.  Ghipsul nu este recomandat dacă nu există o fractură asociată.

Cum am putea preveni recidiva?

Nici un studiu realizat nu a demonstrat că ar exista un tratament nechirurgical specific care ar putea preveni re-luxația după un prim episod.

Când trebuie tratată luxația recidivantă? 

În general, după minim 2 episoade de luxația sau subluxație trebuie luat în considerare tratamentul chirurgical.

Ce se intamplă dacă nu se tratează?

Ieșirea frecventă din articulația a rotulei, în afara durerii intense pe care o provoacă pe moment, poate determina o leziune a cartilajului patelar, leziune în general ireversibilă.

figura 2 - imagine schematică cu reconstrucția anatomică a ligamentului patelo-femural medial (LPFM)

Care este tratamentul atunci când recidivează?

În principiu, intervenția chirurgicală vizează 2 aspecte: tratamentul țesuturilor moi (reconstrucție ligamentară) și corecția factorilor anatomici osoși predisponenți. Obiectivul comun al acestor metode terapeutice este menținerea rotulei pe axul normal, centrată în trohlea femurală.

În ce constă intervenția chirurgicală?

Trebuie înțeles că este vorba de un tratament chirurgical “a la carte”, în funcție de necesitatea corectării factorilor anatomici. Reconstrucția țesuturilor moi este întotdeauna necesară.  Este vorba de reconstrucția ligamentului patelo-femural medial (MPFL) cu tehnici anatomice și minim invazive (figura 2).   
Corecția factorilor anatomici implică frecvent o repoziționare a tuberozității de inserție distală a tendonului rotulian (osteotomie de tuberozitate tibială - figura 3)). În anumite cazuri, poate fi necesară și corecția genu valgum-ului sau, rareori, a displaziei trohleare sau a torsiunii tibiale.

figura 3 - imagine schematică a osteotomiei de schimbare a poziției (medializare) tuberozității tibiale

Diferă tratamentul la copii?

Da. La copii cu cartilajul de creștere prezent nu putem realiza tehnici care să îl lezioneze. Deci practic nu putem acționa decât asupra țesuturilor moi (reconstrucția ligamentului patelo-femural medial) fără însă să putem schimba factorii anatomici osoși. De asemenea, riscul unei noi recidive, chiar și după operație, este mai mare decât la populația adultă.

Cum este recuperarea după operație?

În primul rând nu trebuie neglijată. Apoi trebuie individualizată, în funcție de tipul operației care s-a realizat. Obiectivele sunt recuperarea mobilității și forței musculare treptat, fără să forțăm rotula să iasă din poziția ei. La început (primele 6 săptămâni) trebuie purtată o orteză, iar flexia și sprijinul genunchiului făcute progresiv.

PROGRAMEAZĂ-TE

Programări telefonice 031.225.25.00 0767.266.876 sau online.
PROGRAMEAZĂ-TE ACUM