Proteza de revizie genunchi este proteza de schimb a unei proteze totale de genunchi. Deși implanturile de astăzi sunt proiectate să dureze mai mulți ani, este posibil ca la un moment dat în viitor, de obicei la 15-20 de ani sau mai mult, proteza să se uzeze. Există mai mulți factori de risc, cum ar fi persoanele supraponderale sau cele care realizează activități de mare impact.
Cauze
Cauzele reviziei unei proteze de genunchi sunt diverse: pe termen scurt, infecția acută (cea mai temută complicație), instabilitatea sau rigiditatea sunt cauze mai frecvente; pe termen lung, uzura componentelor, mai ales a celui de polietilenă, descimentarea componentelor metalice sau infecția cronică latentă.
În timpul realizarii unei proteze de revizie a genunchiului, chirurgul trebuie să scoată implantul inițial, și odată cu el o parte din osul în care este fixat. În unele cazuri, ar putea fi necesară o grefă osoasă (transplantare de os din altă parte a corpului sau de la un donator) pentru a susține noua proteză. Procedura necesită o planificare suplimentară pre-operatorie, instrumente specializate, și o mai mare îndemânare chirurgicală. Operația durează mai mult decât o proteză totală de genunchi.
Intervenția chirurgicală proteza de revizie genunchi
Când o proteză a genunchiului nu mai funcționează corect sau apare uzura, este necesară o chirurgie de revizie. În timpul acestei proceduri, chirurgul înlocuiește dispozitivul vechi cu unul nou.
Chirurgia de proteza de revizie de genunchi nu este o operație simplă. Aceasta este mult mai complicată decât chirurgia primară (inițială) și presupune aceleași riscuri, uneori mai crescute cum ar fi cel de infecție.
Post-operator
Datorită experienței sale ample, Dr. Popescu realizează proteza de revizie genunchi foarte similar ca si recuperare celei de proteza primara. Principala excepție o constituie infecția, unde repausul și tratamentul antibiotic pot fi variabile.
Pacienții sunt stimulați să se ridice din pat la 24 de ore după operație, dacă situația lor o permite. Mersul este ajutat cu cârje pe o perioadă de timp variabilă de aproximativ 4-6 săptămâni. Un kinetoterapeut va ajuta pacienții la realizarea unor exerciții specifice chiar din prima zi după operație. Pentru combaterea rigidității se va folosi un dispozitiv de flexie pasivă continuă (Kinetec), iar pentru prevenirea formării cheagurilor de sânge la nivelul picioarelor, pacienții vor purta ciorapi speciali (anti-trombotici) și li se vor administra anticoagulante.