O infiltratie cu acid hialuronic (viscosuplementare) este un tratament inițial frecvent pentru diverse patologii ale genunchiului.

Ce este acidul hialuronic?

Acidul Hialuronic este un component natural al lichidului sinovial din orice articulatie. Acest lichid ajuta la lubrifierea cartilajului, permițând o mișcare mai fluidă, fără frecare a oaselor si actioneaza ca un absorbant al șocurilor transmise la nivelul articulatiei. 

De ce este util la artroza genunchiului?

Pe măsură ce artroza avansează în timp, cantitatea și mai ales calitatile lichidului sinovial scad progresiv. Ideea din spatele infiltratiei articulare cu acid hialuronic este de a suplimenta lichidul articular cu acid hialuronic care s-a pierdut, astfel producând o ameliorare a simptomelor.

În ce alte probleme articulare mai poate fi util?

In general in probleme de cartilaj (condropatie). În aceste situații este indicată o infiltrație de acid hialuronic ca prim tratament înainte de a se realiza o intervenție chirurgicala. De asemenea în postoperatoriul unei intervenții chirurgicale poate fi folosit ca metoda adjuvanta în funcție de situație.

Ce presupune aceasta ameliorare? 

Practic scade durerea, tumefierea articulației și îmbunătățește mobilitatea ei, permițând o mișcare mai ușoară a pacientului.

Deci practic problema nu se soluționează ci doar se îmbunătățește?

Artroza este de fapt o îmbătrânire a articulației. Evident, sunt factori care o pot precipita (obezitate, traumatisme severe, etc) dar în general apare progresiv în timp.  A o elimina ar însemna ca aceste infiltrații sa fie “elixirul tinereții” ceea ce nu este posibil. Scopul lor este ca pacientul sa își poate realiza activitatea cotidiană cu cât mai puțin disconfort. În cazul în care acest lucru nu este posibil, probabil o intervenția chirurgicală este indicată.

Cât durează efectul pentru o infiltratie cu acid hialuronic?

După o infiltratie cu acid hialuronic se considera ca exista un efect benefic dacă apare o scădere semnificativă a simptomelor pe o perioada de minim 6 luni de zile. Efectul poate dura pana la un an, ceea ce face ca infiltatia intraarticulara cu acid hialuronic să fie utilă în tratamentul artrozei genunchiului, scazand necesarul de medicamente antiinflamatoare si antialgice. 

Rezultatul este cu atat mai bun cu cat pacientul nu are o forma avansata de artroza.

Cum se realizează?

Tehnica presupune injectarea directă în articulația genunchiului a unor preparate sintetice sterile de acid hialuronic. Infiltratia cu acid hialuronic se face în ambulator, pacientul putând sa plece acasă imediat pe propriile picioare.

Există  mai multe feluri de infiltrații cu acid hialuronic?

Da. Marea majoritate conțin acid hialuronic sintetic în diferite concentrații sau cantități. Dr. Popescu prefera infiltratia unui Hylan GF-20, un derivat superior al acidul hialuronic conventional, cu proprietăți mai apropiate acidului hialuronic din articulațiile umane. Este vorba de o singură injecție (monodoza). 

Care este mai eficienta, o infiltratie cu acid hialuronic sau una cu plasma pentru gonartroza?

Mai multe studii recente au demonstrat ca amandoua sunt la fel de eficiente pentru ameliorarea simptomatică a gonartrozei. Diferă mecanismul lor de acțiune, medicul ortoped trebuind sa aleagă ce ar fi mai indicat pentru fiecare pacient.

Există complicații după o infiltratie cu acid hialuronic?

Complicațiile sunt minore. De obicei, poate apare o ușoară jenă sau tumefiere a genunchiului, dar care dispare spontan în primele 24-48 de ore. Dacă se întâmplă acest lucru, trebuie aplicată gheata local și realizat un repaus relativ. Rareori există o alergie la acest produs și din fericire, într-un procent extrem de scăzut, o infecție ulterioară infiltratiei. Aceasta se poate întâmpla dacă injecția nu s-a realizat în condiții de asepsie.