Ce este gonartroza?

Gonartroza este o boală care afectează suprafața portantă (cartilajul articular) a articulației genunchiului, osul subiacent, precum și capsula articulară care o înconjoară. Este caracterizată printr-un proces lent de distrugere a articulațiilor, cu apariția durerii, limitării mișcării și a incapacității funcționale.

Cât de frecventă este această boală?

Artroza afectează marea majoritate a populației peste 50 de ani, genunchiul fiind articulația cea mai des afectată, in mai mult sau mai puțină măsură. Majoritatea cazurilor de gonartroza precoce se datorează leziunilor sportive sau celor legate de realizarea unei activitați care, mai târziu în viață, duc la apariția artrozei.

Se poate preveni?

Multe dintre cazuri ar putea fi prevenite. Dacă de obicei accidentele care duc la apariția artrozei nu pot fi prevenite, totuși leziunile care se produc pot fi tratate la timp cu tehnici moderne de regenerare și înlocuire, astfel putând preveni artroza ulterioară.

Dar acest lucru nu se întâmplă de obicei. Pacienții tind să ignore leziunile lor. Chirurgii încă îndepărtează țesutul deteriorat și le spun pacienților să se întoarcă atunci când au nevoie de înlocuirea genunchiului (proteza de genunchi). Durerea generată de artroză este tratată cu cortizon în loc de factori de creștere sau celule stem, iar companiile de asigurări (în străinătate) nu plătesc pentru tehnici moderne de regenerare tisulară.

Cum schimbăm acest lucru?

În primul rând, nu ignorați o leziune. Dacă vă răsuciți genunchiul, auziți un troznet și apoi aveți o umflătură, există o sansă de 90% să fi rupt un țesut important în genunchi. Dacă este lăsat netratat, leziunea în timp va provoca gonartroza. Dacă este corect tratat, este posibil să nu. Primul pas important este obținerea unui diagnostic rapid și precis – de multe ori cu confirmarea RMN. Dacă țesutul deteriorat nu este eliminat, în măsura în care acest lucru este posibil, ar fi următorul pas.

Din păcate, majoritatea chirurgilor elimină în continuare țesuturile lezionate ale genunchiului, de obicei meniscul – amortizorul de șocuri al genunchiului, și suprafața cartilajului articular, fără a aplica cele mai recente tehnici de reparare, regenerare și înlocuire.

De ce?

Deoarece aceste tehnici de reparare sunt dificile, necesită timp suplimentar în sala de operație, costurile in general sunt crescute și nu întotdeauna există suficiente studii de amploare pentru a convinge întreaga societate medicală că ele funcționează.

Dar iată care este realitatea:

Știm că dacă cartilajul articular este reparat sau înlocuit atunci când este lezionat, probabilitatea de artroza este semnificativ mai mică. În SUA – în care se produc 800 000 de rupturi de menisc în fiecare an – mai puțin de 10% sunt reparate și doar aproximativ 0,25% din pacienți primesc un nou menisc (transplant de menisc). Chirurgii spun pacienților să se aștepte că artroza să apară în 10-20 de ani în viitor. Uneori se produce mult mai repede.

Si daca este prea tarziu, aceste tehnici ar mai putea aduce vreun beneficiu pentru artroza?

După apariția artrozei, procedurile de reparare și înlocuire a cartilajului încă pot fi benefice. Acestea pot reduce durerea, imbunătăți mișcarea și întârzia timpul în care o proteză artificială este necesară. Datele arată că, în medie, atâta timp cât artroza nu este os pe os, adică grad IV, încă se poate face o reparație biologică. Acest lucru poate întârzia necesitatea unei articulații artificiale în medie 10 ani. În general, doar prima proteză artificială este cea cu cele mai bun rezultate iar protezele durează cam 10-15 ani. Este important să întârziem această procedură până când pacienții sunt mai în vârstă iar majorității pacienților li se spune să trăiască cu genunchiul lor artritic și cu durerea, până când ajung sa fie mai în vârstă.  

Totuși, ce am mai putea face în plus sa prevenim artroza?

Articulațiile sunt protejate de mușchii care le înconjoară. Forțele absorbite de articulații depind de greutate corporală. Majoritatea oamenilor fac 2-3 milioane de pași pe an, de până la cinci ori mai mult decât greutatea corporală la fiecare pas, în funcție de inăltimea pasului. Optimizarea greutătii corporale contează. O greutate de peste 10 kg duce la o fortă suplimentară de pană la 50 de kilograme, de 2-3 milioane de ori pe an. Apoi, cu cât sunt mai puternici mușchii din jurul articulației, cu atât absorb mai bine o parte din aceste forțe.

Un program sau un screening pe plan national ar ajuta?

Sigur. Ideal ar trebui să existe deja un program național de prevenire a artrozei. Acesta nu există nicăieri. Gândiți-vă că in SUA, costurile estimate pentru societate pentru tratamentul artrozei în fiecare an sunt în valoare de 128 miliarde USD (sau 1,2% din PIB). Cancerul poate ucide 600.000 de oameni în SUA într-un an, dar artroza afectează mult mai multe vieți. Și nu ar trebui să fie așa.