REINSERȚIA AVULSIILOR DE CORN POSTERIOR

Inserția coarnelor posterioare ale meniscului medial și lateral sunt foarte importante pentru sănătatea articulației genunchiului. Studii recente au arătat că atunci când acestea sunt rupte, sarcina pe compartimentul respectiv este echivalentă cu lipsa meniscului pe partea afectată. Astfel, acești pacienți pot avea de multe ori artroză de debut precoce, apariție de edem osos, fracturi prin insuficiență osoasă, dar și eventual un eșec de reconstrucție de ligament încrucișat. Din acest motiv, Dr. Popescu insistă pe reinserția acestor leziuni, tehnică ignorată mult timp.

Intervenția chirurgicală

Tehnica de o reinserție a unei avulsii de corn meniscal este tot artroscopică și implică izolarea acestuia, plasarea unui minim de 2 suturi în zona de inserție și repoziționarea într-o poziție cât mai anatomică.

În unele cazuri, cornul posterior ar putea avea nevoie să fie eliberat din țesut cicatricial, pentru a permite ca acesta să fie repoziționat. Evitarea tensiunii la locul reinserției este importantă, deoarece aceste reparații sunt încă destul de fragile cu tehnologia actuală.

După ce suturile sunt plasate artroscopic în inserția meniscală, se realizează un tunel tibial cu diametru mic, de obicei, de 5 milimetri, chiar în zona de inserție. Aceste suturi sunt trase în jos în tunel și legate de un buton pe cortexul anterior al tibiei.

Post-operator

Mobilizarea genunchiului este mai limitată decât pentru o reparație standard de menisc. De obicei, pacienții sunt lăsați să mobilizeze la 0-60º sau 0-90º în primele 4 săptămâni și apoi să crească treptat gradul de flexie.

Pacienții încep sprijinul în pământ la 6 săptămâni, dar ar trebui să evite orice poziție de tip ghemuit, picioare încrucișate pentru un minim de 5-6 luni. Ei pot începe utilizarea bicicletei statice de la 6 săptămâni post-operatorii.