Gonartroza este o afecțiune cronică degenerativă a articulației, în care practic apare o uzură progresivă a cartilajului articular, pierzându-și elasticitatea și capacitatea de absorbție. Rezultatul final este deterioarea invalidantă a articulației

Gonartroza (artroza genunchiului)

Simptome

Primul simptom caracteristic gonartrozei este durerea. În prima fază, durerea este provocată de mișcare, atunci când pacientul stă în picioare sau merge o distanță mai mare. În stadiile avansate, durerea apare și în perioada de repaus, sau chiar noaptea. Durerea este cu mult mai evidentă și de o intensitate sporită dimineața sau după o perioadă de inactivitate. De asemenea, durerea este meteosensibilă, agravându-se la schimbarea vremii.
Un al doilea simptom foarte important este limitarea mobilității: Pacientul nu mai poate îndoi și îndrepta piciorul. De asemenea, apar simptome precum tumefierea genunchiului din cauza producerii de lichid inflamator (hidartroză), cracmente (trosnituri) la mers sau mobilizarea genunchiului și șchiopătarea.

Diagnostic

Diagnosticul gonartrozei se realizează clinic și radiologic: Dr. Popescu examinează genunchiul dureros, apoi solicită radiografii la ambii genunchi pentru a evidenția deteriorarea articulației cu dispariția spațiului articular și apariția de ciocuri osoase (osteofite).