Gonartroza este o afecțiune cronică degenerativă a articulației, în care practic apare o uzură progresivă a cartilajului articular, pierzându-și elasticitatea și capacitatea de absorbție. Rezultatul final este deterioarea invalidantă a articulației.
Ce este gonartroza?
Gonartroza este o boală care afectează suprafața portantă (cartilajul articular) a articulației genunchiului, osul subiacent, precum și capsula articulară care o înconjoară. Este caracterizată printr-un proces lent de distrugere a articulațiilor, cu apariția durerii, limitării mișcării și a incapacității funcționale.
Cât de frecventă este această boală?
Artroza afectează marea majoritate a populației peste 60 de ani, genunchiul fiind articulația cea mai des afectată, in mai mult sau mai puțină măsură. Majoritatea cazurilor de gonartroza precoce se datorează leziunilor sportive sau traumatismelor importante care, mai târziu în viață, duc la apariția artrozei.
Anatomia genunchiului
Extremitățile oaselor din articulația genunchiului- femurul, tibia și rotula- sunt acoperite de un cartilaj al cărui scop este facilitarea mobilității articulare. În lipsa lui, oasele ar intra in contact unele cu altele. Meniscul este de asemenea un cartilaj al articulației genunchiului, care se aseamănă cu o pernă care îmbunătățește contactul dintre cartilajele femurului și tibiei, ajutând totodată la stabilitatea articulației. O altă componentă importantă este reprezentată de capsula sinovială, în care se găsește lichidul sinovial cu rol în lubrifierea suprafețelor articulare, astfel asigurând efectuarea mișcării fără fricțiune.
Care sunt cauzele apariției artrozei la genunchi?
În majoritatea cazurilor, gonartroza reprezintă uzura legată de vârstă a cartilajului din articulația genunchiului. Motivul principal este scăderea, odată cu înaintarea în vârstă, a capacității corpului de a repara daunele produse în timp.
Cu toate acestea, artroza poate apărea și la o vârstă mai fragedă din cauza predispoziției genetice sau a supraîncărcării articulației.
Factori care favorizează apariția gonartrozei ar fi:
- Obezitate
- Leziuni menisc sau ligamente ale genunchilor (ex. ruptura ligament încrucișat anterior)
- Stres permanent în rutina zilnică (ex. munca fizica importanta – construcție, transport, etc )
- Sporturi de mare impact (ex. fotbal)
Factorii de risc ai gonartrozei
Factorul de risc major este excesul de greutate. Este suficient ca indicele de masa corporală să fie mai mare de 27 pentru ca riscul de a dezvolta osteoartrită la genunchi să fie multiplicat de 3 ori.
Practicarea sporturilor de contact este un alt factor de risc, întrucât acestea expun genunchii la accidentări grave.
Alte cauze care pot duce la gonartroză sunt:
- Tulburări metabolice
- Leziune ale genunchiului ( fracturi, ruptura de ligament sau menisc)
- Boli inflamatorii (artrită reumatoidă, spondilită anchilopoietica, etc)
- Suprasolicitare fizică (în special la sportivi)
- Tulburări endocrine
- Anomalii genetice ale structurii țesuturilor
- Vârsta înaintată
Tipuri de artroză de genunchi
Osteoartrita genunchiului, denumită și gonartroză, este descrisă ca afectarea cartilajului din interiorul articulației genunchiului. Această afectare este ireversibilă și restricționează semnificativ mobilitatea.
În funcție de originea bolii, există doua tipuri de gonartroză:
- Primară (internă)- adevărata cauză este necunoscută; cu toate acestea, se suspectează că dispoziția ereditară, precum și unele condiții preexistente, ar putea declanșa boala; sedentarismul și obezitatea sunt de asemenea suspectate ca factori declanșatori.
- Secundară (externă)- are origine clară și este mai ușor de diagnosticat; printre factorii de risc se numără accidentele sportive, traumatismele genunchiului, activitatea fizică intensă sau perioadele lungi de inactivitate.
Simptomele gonartrozei
Gonartroza poate fi asimptomatică la început, fiind descoperită întâmplător, în urma unei radiografii.
Pe măsura ce boala progresează, apare durerea în timpul activităților zilnice. Aceasta este descrisă ca o durere mecanică, adică se agravează la mișcare (mers, ridicarea greutăților, urcarea sau coborârea scărilor) și se atenuează la repaus. Pe parcursul nopții, durerea este absentă, cu excepția schimbării poziției în pat. Dimineața, genunchiul poate părea înțepenit, fiind nevoie un scurt timp pentru ca articulația să se poată mobiliza.
Așadar, cele mai comune simptome ale osteoartritei de genunchi sunt:
- Durere la urcarea/coborârea scărilor și la mersul pe teren accidentat
- Disconfort la trasportul greutăților
- Durere în spatele rotulei după perioade lungi de ședere
- Sensibilitate crescută la vreme rece și umedă (meteosensibilitate)
- Zgomote articulare (scârțâit) la mobilizarea genunchiului afectat
Diagnosticul gonartrozei
Diagnosticul se face doar pe baza examinării fizice de către medicul specialist în ortopedie, care caută prezența durerii la palpare, a efuziunii în articulație și o limitare a mișcării genunchiului. Acesta va căuta, de asemenea, să evalueze nivelul de durere și dizabilitate de zi cu zi al pacientului.
Pentru efectuarea unui consult dacă aveți probleme de genunchi vă puteți programa folosind accesând acest link.
Gonartroza este clasificată în 5 grade diferite de severitate după cum urmează:
- Gradul 0 – fără semne de artroză
- Gradul 1 – îngustare minoră a spațiului articular
- Gradul 2 – îngustarea minoră a spațiului articular și ușoare neregularități la nivelul suprafeței articulare
- Gradul 3 – îngustarea pronunțată a spațiului articular, neregularități semnificative ale suprafeței articulare și prezenta de osteofite (ciocuri)
- Gradul 4 – dispariția spațiului articular și deformare severa a articulatiei
Tratament pentru gonartroză
Tratamentul are 2 etape, în funcție de severitatea artrozei și de simptomele prezente:
Tratamentul nechirurgical – de obicei util în perioadele de început ale bolii:
- Schimbarea stilului de viață – poate ajuta la încetinirea progresului afecțiunii:
- Evitarea activităților fizice stresante;
- Alimentație sănătoasă și pierderea în greutate;
- Menținerea tonusului muscular prin gimnastică și exerciții fizice fără impact (Aqua-gym, Pilates, Taichi, etc)
- Fizioterapie pentru artroza genunchiului – ajută la scăderea simptomelor și creșterea mobilității articulare, de obicei pe termen limitat
- Analgezice prescrise de medic – medicamentele, cum ar fi ibuprofenul sau Panadol, pot fi utilizate pentru a ajuta la atenuarea durerii ; calmantele nu vor trata cauza gonartrozei, ci vor fi doar o soluție de moment și de reținut este faptul că utilizarea pe termen lung a analgezicelor are efecte secundare.
- Infiltratii articulare – pot fi de mai multe tipuri, în funcție de simptome și cauze de apariție a gonartrozei: cortizon, acid hialuronic, plasma bogata în plachete (PRP) și mai nou celule stem. Efectul benefic al acestor infiltrații scade în timp, pe măsură ce artroza evoluează.
- Genunchiere articulare – purtarea unei genunchiere poate minimiza simptomele sau apariția lor în situații de stres. Nu sunt de purtat pe termen lung deoarece au un efect inhibitor asupra musculaturii.
Tratamentul chirurgical, indicat atunci când cel nechirurgical nu mai este eficient sau artroza este foarte evoluată.
- Artroscopie de genunchi – indicată doar în situații speciale, de obicei are un efect asemănător unei infiltrații articulare. Practic se realizează o curățare artroscopică a articulatiei, eliminând țesuturi desprinse sau instabile, sinoviala inflamata, corpi liberi, etc
- Artroplastia (proteza) de genunchi – soluția definitiva a gonartrozei, practic se realizează inlocuirea cartilajului și osului deteriorat cu o proteza de genunchi, mai multe detalii aici. Este cea mai frecventă operație neartroscopica la nivelul genunchiului. Permite recuperarea mobilității și eliminarea durerii artrozice. Succesul operației depinde de multi factori, experiență chirurgului ortoped și implantul folosit fiind printre cei mai importanti.
Pentru a afla ce tratament trebui sa urmați dacă suferiți de gonartroza va puteți programa accesând acest link.
Se poate preveni artroza de genunchi?
Multe dintre cazuri ar putea fi prevenite. Dacă de obicei accidentele care duc la apariția artrozei nu pot fi prevenite, totuși leziunile care se produc pot fi tratate la timp cu tehnici moderne de regenerare și înlocuire, astfel putând preveni artroza ulterioară.
Dar acest lucru nu se întâmplă de obicei. Pacienții tind să ignore leziunile lor. Unii chirurgi încă îndepărtează țesutul deteriorat și le spun pacienților să se întoarcă atunci când au nevoie de înlocuirea genunchiului (proteza de genunchi). Durerea generată de artroză este tratată cu cortizon în loc de factori de creștere sau celule stem, iar companiile de asigurări (în străinătate) nu plătesc pentru tehnici moderne de regenerare tisulară.
Sfaturi utile legate de gonartroză (artroza genunchiului)
Dr. Dragoș Popescu amintește câteva aspecte care trebuie luate în considerare:
- În primul rând, nu ignorați o leziune. Dacă vă răsuciți genunchiul, auziți un troznet și apoi aveți o umflătură, există o sansă de 90% să fi rupt un țesut important în genunchi. Dacă este lăsat netratat, leziunea în timp va provoca gonartroza. Dacă este corect tratat, este posibil să nu. Primul pas important este obținerea unui diagnostic rapid și precis, de multe ori cu confirmarea RMN.
- “Save the Meniscus” – amortizorul de șocuri al genunchiului, și suprafața cartilajului articular, întotdeauna trebui căutat sa menținem cât mai mult țesut meniscal posibil, chiar dacă acest lucru poate însemna o noua operatie. Exista tehnici de reparare, regenerare și înlocuire, dar aceste tehnici de reparare sunt dificile, necesită timp suplimentar în sala de operație și costurile in general sunt crescute
- După apariția artrozei, procedurile de reparare și înlocuire a cartilajului încă pot fi benefice. Acestea pot reduce durerea, imbunătăți mișcarea și întârzia timpul în care o proteză artificială este necesară. Datele arată că, în medie, atâta timp cât artroza nu este os pe os, adică gradul cel mai avansat, încă se poate face o reparație biologică. Acest lucru poate întârzia necesitatea unei articulații artificiale în medie 10 ani. În general, doar prima proteză artificială este cea cu cele mai bun rezultate iar protezele durează cam 10-15 ani. Este important să întârziem această procedură până când pacienții sunt mai în vârstă .
- Articulațiile sunt protejate de mușchii care le înconjoară. Forțele absorbite de articulații depind de greutate corporală. Majoritatea oamenilor fac 2-3 milioane de pași pe an, de până la cinci ori mai mult decât greutatea corporală la fiecare pas, în funcție de inăltimea pasului. Optimizarea greutătii corporale contează. O greutate de peste 10 kg duce la o fortă suplimentară de pană la 50 de kilograme, de 2-3 milioane de ori pe an. Apoi, cu cât sunt mai puternici mușchii din jurul articulației, cu atât absorb mai bine o parte din aceste forțe.
- Ideal ar trebui să existe deja un program național de prevenire a artrozei. Acesta nu există nicăieri. Gândiți-vă că in SUA, costurile estimate pentru societate pentru tratamentul artrozei în fiecare an sunt în valoare de 128 miliarde USD (sau 1,2% din PIB). Cancerul poate ucide 600.000 de oameni în SUA într-un an, dar artroza afectează mult mai multe vieți.