Ce este o infiltratie cu PRP sau infiltratie cu plasma?
Este un tratament biologic care se adresează afectiunilor musculoscheletice, prin care plasma imbogatita in trombocite (platelet-rich plasma) se injecteaza in articulatie sau tendoane, plasma obtinuta prin centrifugarea de sange venos extras de la pacient.
Plasma hiperconcentrata contine factori de creștere care promovează la locul injectării un răspuns biologic antiinflamator, cu un potențial rol în regenerarea tesuturilor.
În ce afecțiuni ale genunchiului se folosește?
Datorită acestor proprietăți ale sale, o infiltratie cu PRP are multe aplicații la nivelul genunchiului. În primul rând, afecțiunea cronică cea mai frecventă și anume gonartroza și apoi toate problemele de cartilaj (condropatie). Apoi tendinopatiile insertionale, cea mai frecventă fiind tendinopatia rotuliana, cunoscută ca și “genunchiul saritorului” (jumper´s knee).
Cum se realizează o infiltratie cu PRP?
Procedura se efectuează in regim de ambulatoriu (in cabinetul de consultații), nu necesita spitalizare. Durata aproximativa a procedurii este de 30 minute.
Se preleveaza sange venos, se prepara timp de aproximativ 10 minute la centrifuga si se separa in condiții de sterilitate maxima un volum de plasma concentrata. Acest produs rezultat se injecteaza la nivelul articulatiei sau tendonului afectat.
Procedura nu este dureroasa, pacientul se deplasează fără mijloace de sprijin sau imobilizare (nu este nevoie de carje sau de orteza).
După efectuarea procedurii (post-infiltratie) se recomanda aplicarea la locul injectării a unei pungi cu gheață de 2-3 ori pe zi și reducerea eforturilor fizice.
Ce efecte are o infiltratie cu plasma asupra articulatiei?
Deși plasma imbogatita cu trombocite conține multipli factori regenerativi și anti-inflamatori, trebuie sa specificam ca NU este vorba de o terapie de regenerare ci una simptomatică. Introducând în articulație plasma îmbogățită cu trombocite nu vom reface tesutul distrus în timp. Datorită factorilor antiinflamatori pe care ii conține vom avea o îmbunătățire simptomatică și un posibil efect anti-catabolic de încetinire a deteriorării articulare (artroza) în timp.
Deci terapia cu PRP nu este o terapie regenerativă?
Da și nu. Dacă, printr-o infiltratie cu PRP, înțelegem prin regenerare o refacere a unui țesut distrus în timp (ex. gonartroza) atunci evident nu. Infiltratia cu PRP nu este “elixirul tinereții”. Dacă o înțelegem ca o terapie anti-inflamatorie și anti-catabolica atunci prin încetinirea acestei deteriorări progresive în timp putem spune ca are un efect regenerativ. În primul rând, așa cum am mai spus, are un efect simptomatic.
La cat timp după o infiltratie cu PRP apar rezultate?
În general la 2-3 saptamani după infiltrație se pot vedea primele efecte, de obicei diminuarea durerii, tumefierii și rigidității locale.
Care este mai eficienta, o infiltratie cu acid hialuronic sau una cu plasma pentru gonartroza?
Mai multe studii recente au demonstrat ca amandoua sunt eficiente pentru ameliorarea simptomatică a gonartrozei. Se pare ca efectul benefic dureaza mai mult in cazul infiltratiilor cu PRP. Diferă mecanismul lor de acțiune, medicul ortoped trebuind sa aleagă ce ar fi mai indicat pentru fiecare pacient.
Exista o limita de varsta pentru infiltratiile cu PRP?
Nu exista o limita de varsta, gonartroza fiind o boala degenerativa care afectează persoanele peste 60 ani. Ne putem aștepta ca la pacienții peste 80-85 ani efectul ei sa fie mai redus, datorită capacității biologice mai scăzute, fără sa exista o evidenta clara in acest sens.
Ce complicatii poate avea o infiltratie cu plasma?
Fiind vorba despre un tratament autolog (se folosește sangele propriu), nu exista reacții alergice date de produsul injectat. Riscurile sunt cele asociate injectării: hematom local, apariția infecției la locul infiltratiei (extrem de rar). Din acest motiv se folosesc doar kituri sterile de unică folosinta, iar tehnica injectarii respecta toate protocoalele de antisepsie.