Ruptura ligament

Ce importanta are ligamentul incrucisat anterior pentru genunchi si ce repercusiune are o ruptura de ligament incrucisat?

Este vorba despre unul dintre cele mai importante ligamente ale genunchiului. Rolul sau principal este acela de stabilizator al genunchiului in miscarile de translatie anterioara (deplasare in fata) si mai ales pivotare (rasucire). Ruptura de ligament incrucisat anterior (LIA) determina o instabilitate a genunchiului pentru miscarile de tip saritura, alergat cu schimbari de directie, etc.

ruptura de ligament incrucisat

Radiografie simpla (stanga) si RMN (dreapta) acelasi genunchi. Ruptura de ligament incrucisat anterior vizibila doar la RMN.

Cum se pune diagnosticul pentru aceasta leziune?

Examenul clinic este cel care ne da diagnosticul: prin realizarea catorva manevre de explorare a genunchiului ne putem da seama cu exactitate daca acest ligament este lezionat. Un chirurg ortoped cu experienta, dupa un examen clinic si cunoscand mecanismul de producere a leziunii, poate pune un diagnostic in marea majoritate a cazurilor. Ulterior RMn-ul este cel care confirma diagnosticul. In plus, cu un RMN putem afla si daca exista leziuni aditionale ale meniscurilor sau cartilajului, leziuni care in general sunt frecvent asociate.

O examinare precum o radiografie simpla facuta la Urgenta ne-ar ajuta cu ceva?

Nu. O radiografie simpla nu ne aduce nici un fel de informatie despre aceasta leziune. Doar in anumite situalii, mai frecvente la copii, se poate vedea o avulsie osoasa asociata rupturii acestui ligament.

Se poate preveni o astfel de leziune?

Au fost nenumarate incercari de a preveni o ruptura de ligament incrucisat anterior, majoritatea nu au putut sa demonstreze ca functioneaza. Din fericire, in cazul fotbalului, sport care este frecvent implicat in producerea acestei leziuni, FIFA a reusit sa elaboreze un program de exercitii pentru prevenirea rupturii de ligament incrucisat anterior. Se cheama FIFA 11+. Acest program de exercitii a putut demonstra o scadere a numarului de rupturi de ligament incrucisat anterior doar in cazul fotbalului, in celelalte sporturi (baschet spre exemplu) nefiind la fel de eficient.

Înteleg ca aceasta leziune ar putea avea consecinte asupra articulatiei genunchiului daca nu este tratata?

Da, si inca foarte importante. Ganditi-va la “jocul” unei bucse la o masina: in timp se produce o uzura daca nu este schimbata. Acelasi lucru se intampla si cu ruptura de ligament incrucisat anterior. În timp, datorita acestui “joc” in articulatie pot aparea leziuni de menisc si de cartilaj. Iar mai apoi, daca un este tratata poate apare o artroza precoce a articulatiei.   

Deci o ruptura de ligament incrucisat anterior trebuie tratata intotdeauna?

Ligamentul incrucisat anterior este un ligament care din pacate odata rupt nu cicatrizeaza, si atunci trebuie refacut, reconstruit. Este esential pentru a putea avea o viata activa, vorbim in special de sport. Singura exceptie cand am putea evita o operatie de reconstructie de ligament incrucisat anterior  ar fi persoanele mai in varsta si sedentare. 

Sa inteleg ca este o leziune frecventa la sportivi?

Da, si nu numai. Ruptura de ligament incrucisat anterior este practic leziunea ligamentara cea mai frecventa la persoanele care practica sport, indiferent daca este de performanta sau nu. În general, sporturile de contact sunt cele mai vizate precum fotbal, baschet, handbal, rugby, schi, etc.

Și cum se reface acest ligament incrucisat?

Operatia de reconstructie a ligamentului incrucisat – ligamentoplastia – se face artroscopic, cu incizii mici si neinvaziv. Ceea ce s-a dovedit a functiona mai bine este o tehnica cat mai anatomica, cu ideea de a reface acest ligament in pozitia si cu caracteristicile celui rupt initial. Practic se inlocuieste ligamentul rupt cu unul nou, reconstruit dintr-o grefa tendinoasa, cele mai frecvente fiind tendoanele ischio-gambiere, tendonul cvadricipital sau rotulian. In cazul in care ligamentul este partial rupt se face o „intarire” (augmentare) a acestuia. Astfel se reface grosimea si mai ales rezistenta celui initial.

Este complicata aceasta operatie de reconstructie de ligament incrucisat anterior?

Operatia de ligamentoplastie nu este complicata pentru cine stie sa o faca. Evident experienta chirurgului ortoped isi spune cuvantul. Cu cat chirurgul este mai “supraspecializat” in aceasta operatie, cu atat probabilitatea de a avea anumite erori este mai mica si, daca apar, este mai probabil sa le solutioneze pe loc. 

Dupa operatie recuperarea este rapida ?

Atat tehnicile de operatie cat si recuperarea s-au schimbat mult. Practic, imediat dupa operatia de reconstructie de LIA se incepe recuperarea. Evident, sub o urmarire de specialitate. Exista o faza initiala, aproximativ 2-3 luni, pana cand grefa pe care am introdus-o in articulatie se integreaza, asa numita “ligamentizare”. În aceasta perioada genunchiul trebuie protejat de miscari bruste si impact dar in acelasi timp trebuie recuperate mobilitatea, forta musculara si echilibrul. Dupa aceasta faza, recuperarea poate fi mai agresiva.

Pentru sportivi recuperarea este diferita?

🙂 Sportivii sunt o populatie de risc. De ce? Ei nu prea au rabdare, mai ales cei foarte tineri, sub 20 de ani. Tind sa mimizeze importanta unei bune recuperari, aceasta fiind la fel de importanta pentru revenirea lor la joc ca si operatia in sine. Daca un sportiv revine la sportul de performanta nefiind bine recuperat, consecintele pot fi nefaste. Ganditi-va ca acel sportiv, cu un genunchi sanatos 100%, s-a putut leziona. Daca musculatura si mai ales reactia si contractia corecta a acesteia nu sunt bine recuperate, atunci probabilitatea sa aiba o noua ruptura de ligament este si mai mare.

Ce ii puteti recomanda unui pacient care are ruptura de ligament incrucisat?

În primul rand sa mearga la un specialist. Apoi, in functie de nivelul sau de activitate si de varsta, daca decide sa se opereze, sa o faca cu un chirurg ortoped cu experienta in acest tip de operatie. Mai multe detalii aici.