Ruptura de ligament incrucisat anterior la copii este o leziune puțin frecventă, dar netratată la timp duce la o artroza foarte precoce. Incidența ei a crescut în ultimii ani datorită practicării sporturilor de performanță de la vârste foarte mici.

Ce este ligamentul incrucisat anterior?

Ligamentul incrucisat anterior este unul dintre principalii stabilizatori ai genunchiului, în special pentru mișcările de rotație și pivotare.

Când apare o ruptura de ligament incrucisat anterior la copii?

Este o leziune frecventă la sport.  Copii, prin natura lor se mișcă foarte mult, practic sunt “zilnic” sportivi chiar dacă nu o fac într-un club de performanță. Mecanismul de ruptură este similar la copii și adulți.  Nu este unul complex, ci sunt schimbări de direcție sau accelerație în timpul mișcării, fie alergare sau sărituri.

Ce simptome există la o ruptura de ligament incrucisat anterior la copii?

La una dintre aceste mișcări nedorite copilul poate simți că ceva s-a rupt (pocnet)  în interiorul genunchiului. Este urmat de  o senzație de durere și umflătură a genunchiului. Dacă nu este diagnosticat imediat, după ce trece faza inflamatorie, apare o senzație de “scăpare” a genunchiului mai ales la schimbări de direcție.

Mai pot apare și alte leziuni?

Da. Deseori apar leziuni de menisc sau cartilaj, care schimbă prognosticul și indicația de tratament, făcându-l chirurgical datorită repercusiunilor în timp dacă nu se tratează aceste leziuni.

Care sunt aceste consecințe  în timp dacă nu sunt tratate?

Orice leziune de menisc sau cartilaj asociate cu o ruptura de ligament incrucisat anterior duce aproape inevitabil la o artroza precoce. Cum vorbim de vârste fragede, aceasta poate apare chiar și înainte de 30 de ani.

Este practic ceea ce s-ar întâmplă dacă un este tratată corect ruptura de ligament incrucisat anterior?

Ruptura de ligament incrucisat anterior determină o instabilitate a genunchiului. Chiar dacă din fericire la accident nu s-au rupt meniscurile sau cartilajul, dacă se va continua practicarea sportului acest lucru sigur se va întâmpla. Iar în timp apare artroza genunchiului.

Ce este cartilajul de crestere și ce implicații are pentru ruptura de ligament incrucisat anterior?

Copii prezintă particularități anatomice diferite față de adulți, cea mai importantă fiind  existența cartilajelor de crestere. Sunt structuri situate în apropierea articulației care permit creșterea osoasă în timpul copilăriei și adolescenței. În timpul unei operații reconstructive de ligament incrucisat anterior aceste structuri pot fi lezionate cu ușurință în mâini inexperte, motiv pentru care mulți ortopezi recomandă operația după închiderea creșterii, adică pe la 14-16 ani, în funcție de caz.  În ziua de azi există tehnici chirurgicale care evită aceste posibile leziuni nedorite.

Cum se tratează ruptura de ligament incrucisat anterior la copii?

Așa cum am mai spus, copii trebuie considerați ca niște mici sportivi, datorită sportului pe care îl fac aproape zilnic. O ruptura de ligament incrucisat anterior care generează o instabilitate semnificativă a genunchiului sau se însoțește de leziuni de menisc sau cartilaj trebuie tratate chirurgical. În marea majoritate a cazurilor, ligamentul rupt nu cicatrizează și atunci el trebuie refăcut, reconstruit. Conceptul este similar ca la adulți, dar tehnicile sunt puțin diferite pentru a evita lezionarea cartilajelor de crestere (vezi imaginea mai jos). RECONSTRUCȚIA înseamnă de fapt o inlocuire a ligamentului cu o grefă, de obicei tendoane ischi-gambiere (hamstring) sau fascia lata. El poate fi reconstruit complet sau parțial, în funcție de gradul de ruptură a ligamentului. În puține cazuri și doar până la 3 săptămâni de la accident, se poate face o REPARARE a acestui ligament, cu o scurtare a perioadei de recuperare.

Diferite tehnici pentru operatia de ruptura de ligament incrucisat anterior la copii: A – Over the top; B – All-epyphiseal; C – Reparare. A se observa evitarea traversarii cartilajului de crestere.

Se poate face un tratament nechirurgical?

Depinde de caz. Se poate face pentru copii de vârste mici (sub 8-9 ani), care un au leziuni asociate (menisc, cartilaj) și mai ales nici un prezintă o instabilitate importantă. Sunt puține cazuri. Urmează să poarte o orteză specială la sport și să facă o recuperare bine stabilită. Trebuie urmăriți de către un chirurg ortoped în mod regulat pentru a vedea evoluția în timp. Oricum și pentru aceștia tot se recomandă realizarea operației mai târziu pentru a evita apariția unei artroze precoce.

Deci tratamentul pentru o ruptura de ligament incrucisat anterior la copii practic este unul chirurgical?

În marea majoritate a cazurilor da. Este vorba de persoane foarte active, cu o leziune cu un prognostic  sever pentru articulația genunchiului. Vrem ca această articulație sa fie funcțională și la 20 de ani după leziune. Într-adevăr, trebuie tratată de un chirurg ortoped cu experiență în acest tip de chirurgie artroscopică.

Când se va putea întoarce la sport?

Copii tind să grăbească perioada de recuperare. De aceea, trebuie ținuți “în frâu”. Dr. Popescu NU recomandă întoarcerea la sportul de performanță mai devreme de 8-9 luni după operație. Pentru această copilul trebuie să treacă anumite teste specifice. Riscul de re-rupere este mai mare la această vârstă dacă recuperarea neuro-musculară nu este bine realizată.