O dată cu începerea sezonului de iarnă, bineînțeles că ne grăbim către pârtiile de schi. Însă un trebuie uitat că schiul este o activitate sportivă cu risc ridicat de a ne accidenta. în fiecare an, accidentele sunt nelipsite pe pârtii, iar majoritatea lor se întâmplă persoanelor cu experiență în practicarea acestui sport, însă fără antrenament fizic.

Interesant de știut este faptul că articulația cea mai expusă acestor accidente este genunchiul, fiind afectat în 50-60% dintre cazuri. Leziunile cele mai frecvente sunt cele ligamentare, cum ar fi ligamentul colateral medial sau ligamentul încrucișat anterior. De asemenea, pot apare leziuni ale meniscurilor sau cartilajului, fracturi ale platoului tibial, dar sunt mai puțin frecuente.

Iată câteva sfaturi care v-ar ajuta să preveniți accidentele de schi:

  1. Alegerea unui echipament adecvat. În ultimii ani, calitatea echipamentului (bocanci, legături, schiuri) s-a imbunătătit simțitor, scăzând dramatic numărul de accidente. În schimb, nu a scăzut gravitatea lor, mai ales la nivelul genunchiului. Un echipament corect ales și în special bine reglat de un tehnician ne poate ajuta să evităm un accident.
  2. Pregătirea fizică prealabilă. Cum schiul este un sport ce poate fi practicat într-o singură perioadă a anului, mulți dintre practicanții acestui sport se aventurează nefiind pregătiți fizic. Acest lucru se poate preveni mergând la o sală de sport și realizând o serie de exerciții de pregătire fizică ce implică principalele grupe musculare ale membrelor inferioare (cvadriceps, ischio-gambieri, fesieri, etc). Ideal acest lucru ar trebui făcut de 3 ori pe săptămână, timp de aproximativ 2 luni înainte de începerea sezonului. Școala de schi din Vermont a stabilit un program de prevenire a leziunilor la nivelul genunchilor intitulat “Knee-Friendly Skiing”, program pe care îl puteți găsi la http://www.vermontskisafety.com/kneefriendly.php.
  3. Încălzirea/stretching înainte de a vă pune schiurile în picioare. Acest lucru activează musculatura și o face mai eficientă, mai ales în primele momente ale dimineții, când încă suntem “somnoroși”.
  4. Adaptați practicarea schiului la posibilitățile dumneavoastră. Acesta este un sfat de bun simț. Nu faceți lucruri pe care nu le puteți controla: sărituri periculoase, viteză necontrolată, off-slope fără a avea nivelul necesar. S-a observat că deși bărbații reprezintă aproximativ 55% din totalul de schiori totuși ei sunt responsabili de aproximativ 75% din totalul accidentelor, mai ales în situații ieșite de sub control. în cazul femeilor, accidentele sunt mai ales de tip “low contact”, în special ligamentare. Un alt aspect interesant este oboseala. Se știe că frecvența accidentelor crește pe măsură ce se acumulează oboseala. Acest lucru se întâmplă la sfârșitul zilei și, mai ales, în a treia sau a patra zi de schi. Se recomandă o pauză de o zi exact în această perioadă pentru a permite musculaturii să se recupereze.

Schiați cu grijă!

20 decembrie 2015