Ce înseamnă o osteotomie de genunchi?

Osteotomia de genunchi este o operație prin care se descarcă compartimentul afectat al genunchiului prin redistribuirea sarcinii pe cel contralateral.

Cand este indicată o osteotomie de genunchi?

Procedura este indicată în stadiile incipiente de artroză unicompartimentală (pe o singură latură a genunchiului) la pacienții mai tineri.

Interventia chirurgicala pentru osteotomie de genunchi

Exemple de osteotomie de genunchi: (stanga) femur pentru corectie genunchiului in X si (dreapta) tibie pentru corectie genunchi in O

In ce constă intervenția chirurgicală?

Osteotomia de genunchi este o operație de corectare a unei deformării a membrului inferior prin redresarea tibiei sau, mai rar, a femurului. Acest tip de intervenție se realizează prin secționarea osului, corectarea axului membrului, și apoi fixarea osului în poziția dorită. Este vorba despre o “fractură controlată”, care necesită prin urmare un interval variabil de timp până la consolidarea osoasă.

https://youtu.be/LatpnpamFK8

Cum se realizează?

În funcție de tipul deformării, osteotomia se poate efectua la nivelul tibiei (osul gambei) – în general pentru genunchii cracanati (in O) sau al femurului (osul coapsei) – pentru genunchii in X. De asemenea, există două tehnici chirurgicale: una de deschidere și una de închidere, cu variații de indicație în funcție de diverși factori (vârstă, mecanismul deformării, leziuni asociate etc).

Post-operator

Exemple de deformari post-traumatice severe corectate prin osteotomie complexa; a se observa corectia axului de incarcare

Post-operator

Desi conceptul clasic este de nesprijinire a greutatii pe o perioada relativ lunga de timp, dupa operatia de osteotomie de genunchi, Dr. Popescu permite sprijinirea piciorului in pamant si o recuperare precoce. Acest lucru este posibil datorita tehnicii minim invazive, implanturilor moderne (de stabilitate angulara) si a experientei vaste in domeniu.