Ce înseamnă o osteotomie de genunchi?

Osteotomia de genunchi este o operație prin care se descarcă compartimentul afectat al genunchiului prin redistribuirea sarcinii pe cel contralateral.

Cand este indicată o osteotomie de genunchi?

Procedura este indicată în stadiile incipiente de artroză unicompartimentală (pe o singură latură a genunchiului) la pacienții mai tineri.

Interventia chirurgicala pentru osteotomie de genunchi

Exemple de osteotomie de genunchi: (stanga) femur pentru corectie genunchiului in X si (dreapta) tibie pentru corectie genunchi in O

In ce constă intervenția chirurgicală?

Osteotomia de genunchi este o operație de corectare a unei deformării a membrului inferior prin redresarea tibiei sau, mai rar, a femurului. Acest tip de intervenție se realizează prin secționarea osului, corectarea axului membrului, și apoi fixarea osului în poziția dorită. Este vorba despre o “fractură controlată”, care necesită prin urmare un interval variabil de timp până la consolidarea osoasă.

Cum se realizează?

În funcție de tipul deformării, osteotomia se poate efectua la nivelul tibiei (osul gambei) – în general pentru genunchii cracanati (in O) sau al femurului (osul coapsei) – pentru genunchii in X. De asemenea, există două tehnici chirurgicale: una de deschidere și una de închidere, cu variații de indicație în funcție de diverși factori (vârstă, mecanismul deformării, leziuni asociate etc).

Post-operator

Exemple de deformari post-traumatice severe corectate prin osteotomie complexa; a se observa corectia axului de incarcare

Post-operator

Desi conceptul clasic este de nesprijinire a greutatii pe o perioada relativ lunga de timp, dupa operatia de osteotomie de genunchi, Dr. Popescu permite sprijinirea piciorului in pamant si o recuperare precoce. Acest lucru este posibil datorita tehnicii minim invazive, implanturilor moderne (de stabilitate angulara) si a experientei vaste in domeniu.