Osteotomia înseamnă literal „tăierea osului”. Într-o osteotomie a genunchiului, fie tibia (osul gambei) fie femurul (osul coapsei) este tăiată și apoi remodelată pentru a îndrepta o diformitate a osului respectiv. Acest lucru va reduce presiunea asupra unui compartiment al articulației genunchiului.
Osteotomia genunchiului este utilizată atunci când un pacient are gonartroza în stadiu incipient care a afectat doar o parte a articulației genunchiului.
Ce înseamnă o osteotomie de genunchi?
Osteotomia de genunchi este o operație prin care se descarcă compartimentul afectat al genunchiului prin redistribuirea sarcinii pe cel contralateral.
Aceasta se realizează prin tăierea tibiei sau a femurului și realinierea ulterioară a oaselor, astfel încât presiunea exercitată asupra articulației genunchiului va fi eliminată. Scopul acestei intervenții este prelungirea vieții genunchiului și reluarea activităților zilnice, fără restricțiile impuse de o proteză de genunchi.
Cand este indicată o osteotomie de genunchi?
Procedura este indicată în stadiile incipiente de artroză unicompartimentală (pe o singură latură a genunchiului) la pacienții mai tineri și/sau activi.
Programează-te acum aici și află mai multe detalii despre operația de osteotomie.
Tipuri de osteotomie de genunchi
Cele două tipuri principale de osteotomie sunt cea cu pană de deschidere, respectiv cu pană de inchidere.
În osteotomia de deschidere, mai des folosită mă nivelul tibiei, chirurgul face o incizie în partea medială a genunchiului, apoi face o tăietură prin tibie. Cele două părti ale tibiei sunt ulterior separate pentru a forma o deschidere în formă de pană, care va fi umplută cu o grefă osoasă sau artificială. Ulterior se realizează o fixare cu o placa metalică cu șuruburi.
În osteotomia de închidere, mai des utilizată la nivelul femurului, după incizia medială, chirurgul face două tăieturi prin partea inferioară a femurului, în formă de pană. Ulterior pana este extrasă, iar cele două părți ale femurului se apropie și se fixează cu ajutorul unei plăci de metal cu șuruburi.
Avantajele și dezavantajele osteotomiei
AVANTAJELE OSTEOTOMIEI GENUNCHIULUI
O osteotomie poate întârzia, de obicei, în mod semnificativ necesitatea unei intervenții chirurgicale de înlocuire a genunchiului și, în multe cazuri, poate elimina cu totul nevoia de înlocuire a genunchiului. Durerea mult redusă pe care o simt pacienții după tratament înseamnă adesea că pot reveni la un stil de viață normal imediat după operație.
Osteotomia genunchiului are trei obiective:
- Transferul greutatii din partea artritică a genunchiului într-o zonă mai sanătoasă
- Corectarea alinierii defectuoase a genunchiului
- Prelungirea duratei de viață a articulației genunchiului
Operația de osteotomie a genunchiului prezintă atât avantaje, cât și dezavantaje.
Avantajele procedurii includ următoarele:
- Prin conservarea propriei anatomii a genunchiului, o osteotomie rnu va împiedică realizarea unei alte intervenții în viitor, cum ar fi protezarea genunchiului
- Nu exista restrictii în ceea ce priveste activitatile fizice dupa ce o osteotomie s-a vindecat – veti putea participa la activitatile dumneavoastra preferate, chiar si la exercitii fizice cu impact ridicat
DEZAVANTAJELE OSTEOTOMIEI GENUNCHIULUI
Operația de osteotomie poate să nu ofere ameliorarea completa a durerii. Poate apare o sub-corecție sau supra-corecție a osteotomieie, în funcție de pana de os adăugată sau îndepărtată, putând fi prea mică sau prea mare.
Dezavantajele sunt reprezentate de:
- Ameliorarea durerii nu este la fel de previzibilă după osteotomie în comparație cu o înlocuire parțială sau totală a genunchiului.
- Recuperarea în urma osteotomiei este de obicei mai lungă și mai dificilă, deoarece este posibil să nu puteți susține imediat greutatea pe genunchiul operat. Osteotomia are nevoie de timp pentru a se vindeca, ceea ce durează aproximativ 6 săptămâni.
- În unele cazuri, faptul de a fi suferit o osteotomie poate face ca operația ulterioară de înlocuire totală a genunchiului să fie mai dificilă
Cu toate acestea, osteotomia este , în general, mai “benignă” pe termen lung decât o înlocuire a articulației.
In ce constă intervenția chirurgicală?
Osteotomia de genunchi este o operație de corectare a unei deformării a membrului inferior prin redresarea tibiei sau, mai rar, a femurului. Acest tip de intervenție se realizează prin secționarea osului, corectarea axului membrului, și apoi fixarea osului în poziția dorită. Este vorba despre o “fractură controlată”, care necesită prin urmare un interval variabil de timp până la consolidarea osoasă.
Dr. Popescu este adeptul osteotomiei biplanare, care oferă avantaje fata de osteotomia clasică fiind mai stabilă, biologic mai compatibila și mai anatomica.
Cum se realizează?
În funcție de tipul deformării, osteotomia se poate efectua la nivelul tibiei (osul gambei) – în general pentru genunchii cracanati (in O) sau al femurului (osul coapsei) – pentru genunchii in X. De asemenea, există două tehnici chirurgicale: una de deschidere și una de închidere, cu variații de indicație în funcție de diverși factori (vârstă, mecanismul deformării, leziuni asociate etc).
Alte tipuri de osteotomie
In afara osteotomiilor în planul frontal, exista și osteotomii de corecție în planul sagital sau axial. Sunt mai puțin frecvente și necesita mult mai multă experiență din partea chirurgului ortoped.
Complicații privind operația de osteotomie
Complicațiile după această intervenție pot fi:
- Infecţie
- Cheaguri de sânge
- Rigiditatea articulației genunchiului
- Leziuni ale vaselor și nervilor
- Eșecul de vindecare a osteotomiei
- În unele cazuri, poate fi necesară o a doua intervenție chirurgicală, mai ales dacă osteotomia nu se vindecă.
Recuperare după operația de osteotomie
Desi conceptul clasic este de nesprijinire a greutatii pe o perioada relativ lunga de timp, dupa operatia de osteotomie de genunchi, Dr. Popescu permite sprijinirea piciorului in pamant si o recuperare precoce. Acest lucru este posibil datorita tehnicii minim invazive, implanturilor moderne (de stabilitate angulara) si a experientei vaste in domeniu.
Pentru a afla în ce constă recuperarea post-operatorie, consulta ghidul de recuperare osteotomie disponibli (Faza I: 0 – 4 săpt / Faza II: 4-6 săpt / Faza III: 6 săpt – 12 săpt / Faza IV: 3 – 6 luni).