Ruptura de menisc reprezintă practic cea mai frecventă leziune la nivelul genunchiului.

Ce este de fapt meniscul şi ce rol îndeplineşte el în anatomía genunchiului?

Meniscul este ca o „pernuţă” situată între femur şi tibie în interiorul genunchiului. Îl numim pernuţă pentru că practic are o formă şi o poziţie care determină o tranziţie perfectă între partea de sus, femurul, şi cea de jos, tibia. Meniscul este o componentă esenţială în anatomía genunchiului. În afară de realizarea congruenţei între femur si tibie, el are rol de absorbţie a şocurilor, de amortizare, dar şi de nutriţie a cartilajului articular.

Imagine artroscopică cu menisc integru (A) si cu o ruptura de menisc (B)

Cum se poate rupe un menisc?

De obicei, o ruptura de menisc este cauzată de o răsucire sau o rotire rapidă a corpului, de multe ori cu piciorul fix pe pământ în timp ce genunchiul este îndoit. Leziunile meniscale sunt frecvent observate în sporturi ca fotbal, rugby, baschet și schi.

Ce simptome provoacă ruptura de menisc?

Când se rupe meniscul, pacientul poate simți un „pocnet” în genunchi. În cele mai multe cazuri, pacienții pot merge încă pe jos, iar unii sportivi pot continua să joace cu o ruptură de menisc. Treptat, genunchiul va deveni mai rigid și umflat pe parcursul a mai multe ore sau zile. Dacă fragmentul rupt este mai mare, acesta se poate deplasa în articulație și determina un blocaj al acesteia, fapt care urgentează tratamentul, de obicei chirurgical în acest caz.

Avem nevoie de un RMN sau radiografie?

In general, ca şi alte leziuni articulare, un examen clinic bine făcut ne poate da diagnosticul. Evident, confirmarea o avem cu un RMN. Radiografia convențională nu ne aduce nici o informație legată de menisc, doar poate să elimine alte patologii osoase (fracturi, artroză, etc).

Imagini RMN cu o ruptura de menisc

Afirmaţii precum „un menisc rupt îţi zgârie cartilajul şi o să ţi-l strice” sau „ruptura de menisc este un pericol pentru genunchi” – cât de adevărate sunt?

Rolul meniscului este acela de a proteja cartilajul articular. Evident, odată rupt, scade şi capacitatea de protecție a acestuia. O ruptura de menisc poate determina o anumită simptomatologie (durere, blocaj, lichid) care necesită un tratament, dar în niciun caz un menisc rupt este un menisc dăunător, care trebuie scos cu orice preţ. Mai întâi trebuie examinat genunchiul şi apoi, în funcţie de diagnosticul probabil, este nevoie sau nu de un RMN. Şi nu invers. Niciodată NU operăm RMN-uri, ci pacienţi cu simptome care sunt generate de leziuni confirmate de RMN.

Cum se tratează o ruptura de menisc? Metoda artroscopiei, minim invaziv, este o soluţie de actualitate, prin prisma beneficiului recuperării rapide, sau mai există şi alte soluţii de ultimă generaţie?

Există 2 tipuri principale de leziuni de menisc: degenerative şi traumatice. Majoritatea leziunilor degenerative, care apar fără un traumatism în prealabil, se soluţionează printr-un tratament nechirurgical, dar supravegheat şi indicat de un specialist. Pe de altă parte, leziunile traumatice sau cele degenerative care continuă să fie simptomatice necesită un tratament chirurgical. El poate varia de la o artroscopie cu scoaterea acelei porţiuni rupte de menisc (niciodată a întregului menisc) – meniscectomie, la repararea leziunii – sutură, atunci când se poate face şi, uneori, la înlocuirea meniscului cu un implant artificial sau cu un transplant de menisc.

Imagine artroscopică cu o ruptura de menisc (stânga) și după ce a fost tratată prin meniscectomie (dreapta)

În ce constă tratamentul nechirurgical? Se poate aplica la orice ruptura de menisc?

Se aplică în general ca tratament initial pentru leziunile degenerative. Constă în calmarea durerii și recuperarea mobilității și forței musculare a genunchiului. De obicei se realizează un tratament cu fiziokinetoterapie și infiltrații intra-articulare (cortizon, acid hialuronic, PRP).  Dacă tratamentul conservator (nechirurgical) nu dă rezultate atunci se trece la un tratament chirugical – de obicei meniscectomie artroscopică.

Este complicată o artroscopie pentru o ruptura de menisc?

În general, scoaterea parţială a meniscului, meniscectomia artroscopică, este o operaţie simplă şi rapidă, cu puţine complicaţii şi cu o recuperare rapidă. Se realizează 2 incizii mici prin care se introduc pense speciale cu care se extrag fragmentele de menisc rupt. Practic la 24 de ore după operație se poate merge cu sprijin pe piciorul operat și realiza exerciții de mobilitate și forță.

Ce ne puteți spune despre celelalte opțiuni de tratament pentru ruptura de menisc?

Tratamentul unei leziuni de menisc este extrem de variat și necesită multă experiență din partea chirurgului ortoped. Poate varia între a nu face nimic chirurgical până la a necesita un transplant de menisc. Depinde de tipul de ruptură, de pacient, de tipul de activitate pe care îl face, etc. În primul rând putem vorbi de repararea meniscului. Din păcate, doar aproximativ 20% din leziunile de menisc sunt reparabile, în ultimii ani extinzându-se indicațiile pentru acest tip de tratament. Experiența chirurgului ortoped ajută în a lua decizia corectă, atat pentru indicația de coasere cat și pentru execuția dificilă prin prisma cicatrizării. Intenția este de a prezerva cât mai mult din meniscul rupt.

Imagine artroscopică cu o sutura de menisc (A) și implant artificial de menisc (B)

Este oarecum paradoxal, scoatem o parte de menisc pentru ca apoi, în timp, să trebuiască să o înlocuim?

Da și nu. Scoatem acea bucată de menisc pentru că ne creează probleme. Este adevărat că acest lucru poate avea consecințe în timp. Nu este obligatoriu să se întâmple acest lucru. Cartilajul în zona respectivă rămâne neprotejat. În timp, poate apare o uzură a acestuia. Depinde de mulți factori, între care cantitatea de menisc pe care am scos-o. Dacă apare această uzură, mai ales dacă și începe să ne dea simptome, atunci într-adevăr trebuie să înlocuim meniscul parțial (implant de menisc) sau complet (transplant de menisc). De aceea, chiar și o operație “banală” de meniscectomie trebuie făcută cu grijă, încercând să prezervăm cât mai mult din meniscul rupt.

Este complicată operația de transplant de menisc?

Este una dintre cele mai complexe operații artroscopice ale genunchiului. De la indicația corectă, la măsurarea precisă a defectului meniscal și până la transplantarea acestuia. Puțini chirurgi pot realiza acest tip de operație. În România, Dr. Dragos Popescu este singurul chirurg ortoped care a realizat și are experiență în acest tip de operație.

Ce presupune această operație?

În primul rând indicația este crucială. Este vorba de un genunchi căruia i s-a scos o bucată de menisc cu ceva timp înainte (ani de obicei) și acum se resimte (durere, tumefiere, deteriorare de cartilaj, etc.-așa numitul sindrom post-meniscectomie.

Se măsoară pe RMN meniscul care ar fi necesar și se solicită la o Bancă de Țesuturi. Apoi, în momentul când este disponibil cu măsuratorile respective, se realizează operație de implantare. Aceasta se face de asemenea artroscopic. Uneori este nevoie și de alte tratamente simultane (cartilaj, osteotomie, etc).

Există un risc de respingere a grefei?

Nu. Țesuturile osteo-cartilaginoase nu determină un răspuns imun, deci nu necesită un tratament imunosupresiv care și alte transplante din organism (plămân, ficat, rinichi, etc). Meniscul transplantat se prinde prin coasere în articulație. Ceea ce se poate întâmpla este să nu cicatrizeze, dar este foarte puțin probabil.

Ce diferență este între implantul artificial și transplantul de menisc?

Este vorba despre defectul meniscal care trebuie înlocuit. Implantul poate acoperi un defect mai mic iar transplantul poate acoperi orice defect (practic îl înlocuiește în întregime). Deci putem spune că realizând un transplant de menisc suntem mai “acoperiti” în ceea ce privește defectul meniscal care trebuie tratat.

Ce implică recuperarea?

Recuperarea este aproape la fel de importantă ca și intervenția chirurgicală în obținerea unui bun rezultat. Are mai multe obiective: 1) permiterea vindecării țesuturilor; 2) recâștigarea mobilității; 3) recâștigarea forței și echilibrului; și 4) reîntoarcerea la activitatile cuotidiene.

Este recomandabil de a o realiza sub controlul medicului care v-a operat și al unui kinetoterapeut.

 Mai pot face sport?

În general, după meniscectomie artroscopică revenirea la sport este rapidă, la aproximativ 2-3 săptămâni după operație. Înainte de aceasta, trebuie să aveți o bună mobilitate, fortă și control asupra genunchiului. Dacă se realizează o sutură de menisc, revenirea este mai târzie, între 4-6 luni după intervenție. Dacă se realizează un implant sau transplant de menisc, atunci sporturile de impact vor fi evitate minim 9 luni după operație.