Ce este proteza totala de genunchi?

Proteza totala de genunchi este standardul de aur al chirurgiei de gonartroză. Modelele și materialele au evoluat substanțial față de început: astăzi ating o rată de 80-90% supraviețuire a implanturilor la 15 ani după implantare.

Intervenția chirurgicală 

Proteza totala de genunchi este o operație foarte frecventă ce constă în înlocuirea întregii suprafețe articulare a genunchiului cu componente ale protezei: două metalice pentru femur și tibie, un insert de polietilenă la mijloc, și, eventual, una de polietilenă pentru rotulă (vezi figura).

Deși este o operație standardizată, experiența chirurgului este foarte importantă pentru reușită, mai ales pentru refacerea axului piciorului și echilibrarea părților moi.

Post-operator

În mod tradițional, post-operatorul acestei operații se realiza conservator, cu câteva zile la pat și mobilizare înceată, însă acest lucru s-a schimbat în ultimii ani. Dr. Popescu este adeptul recuperării rapide după operație (Fast Track). Acest lucru permite scăderea posibilelor complicații și o reîncorporare mai rapidă a pacientului la activitățile sale zilnice.

Pacienții sunt stimulați să se ridice din pat la 6-8 ore după operație, dacă situația lor o permite. Mersul este ajutat cu cârje pe o perioadă de timp variabilă de aproximativ 3-4 săptămâni. Un kinetoterapeut va ajuta pacienții la realizarea unor exerciții specifice chiar din prima zi după operație. Pentru combaterea rigidității se va folosi un dispozitiv de flexie pasivă continuă (Kinetec), iar pentru prevenirea formării cheagurilor de sânge la nivelul picioarelor, pacienții vor purta ciorapi speciali (anti-trombotici) și li se vor administra anticoagulante.