Proteza bicompartimentala este de fapt o protezare parțială a doua compartimente ale genunchiului. Pentru Dr. Popescu acest tip de operatie este mai indicat la pacienții mai tineri și activi care își doresc o viață mai sportivă si prezintă un genunchi cu artroză în două compartimente. Practic sunt pacienți candidați pentru o proteza totala de genunchi dar care datorită vârstei se încearcă o soluție mai puțin limitantă.

Intervenția chirurgicală proteza bicompartimentala

Practic, se realizează o protezare “a la carte” în funcție de afectarea articulației, uneori și cu reconstrucție de ligament dacă este necesară (vezi figura).

Avantajele date de o proteza bicompartimentala față de una totală de genunchi sunt prezervarea anatomiei, funcției și cinematicii genunchiului datorită menținerii ligamentelor încrucișate. Un alt avantaj este prezervarea “stocului osos” pentru o viitoare revizie, adică în cazul în care acest tip de protezare trebuie înlocuit, să fie făcut cu o proteză totală normal, și nu una de revizie.

Post-operator

În general, recuperarea după acest tip de proteze este mult mai rapidă și mai puțin dureroasă decât după o proteză totală de genunchi.

Dr. Popescu recomandă pacienților o reîncorporare foarte rapidă după operație. Pacienții sunt stimulați să se ridice din pat la 6-8 ore după operație, dacă situația lor o permite. Mersul este ajutat cu cârje pe o perioadă de timp variabilă de aproximativ 2-3 săptămâni. Un kinetoterapeut va ajuta pacienții la realizarea unor exerciții specifice chiar din prima zi după operație. Pentru combaterea rigidității se va folosi un dispozitiv de flexie pasivă continuă (Kinetec). Pentru prevenirea formării cheagurilor de sânge la nivelul picioarelor, pacienții vor purta ciorapi speciali (anti-trombotici) și li se vor administra anticoagulante.