ARTROSCOPIE

Dr. Popescu nu recomandă acest procedeu pentru gonartroză, decât în situații foarte concrete. Scopul artroscopiei nu este de a încetini evoluția bolii, ci de a ameliora simptomele, lucru care, în general, se întâmplă doar parțial și de scurtă durată.

Intervenția chirurgicală

Artroscopia constă în “spălarea” articulației prin îndepărtarea lichidului inflamator împreună cu resturile de menisc și de cartilaj, trimarea leziunilor și rezecarea fragmentelor instabile.

Post-operator

Recuperarea este rapidă, iar piciorul se poate sprijini în pământ și flexa progresiv la aproximativ 24 de ore după operație. Efectele lavajului artroscopic pot fi îmbunătățite cu o recuperare bine realizată.

TRATAMENT BIOLOGIC (CARTILAJ, TRANSPLANT DE MENISC, OSTEOTOMIE, DECOMPRESIE, SUBCONDROPLASTIE)

Este un concept mai nou ce constă în încercarea prin mai multe metode de a stopa artroza. Acest tip de tratament este indicat pacienților tineri cu o artroză incipientă, în general, secundară unui traumatism.

Dr. Popescu este extrem de preocupat de acest grup de pacienți care trebuie diagnosticați și tratați rapid înainte ca artroza să fie avansată.

Intervenția chirurgicală

Practic, se încearcă reconstruirea tuturor structurilor lezionate sau netratate, incluzând tratament de cartilaj, transplant de menisc la apariția sindromului post-meniscectomie, reconstrucție de ligament și, nu în ultimul rând, relaxarea membrului printr-o osteotomie. Tratamentul biologic fiind unul complex, uneori pot fi necesare două operații.

DISTANȚIER INTERPOZIȚIONAL (ConforMIS iForma®) ARTROSCOPIC

Procedură chirurgicală mai puțin invazivă pentru cazurile incipiente selecționate de artroză internă a genunchiului, distanțierul interpozițional artroscopic este un disc metalic personalizat, care se introduce printr-o mini incizie în articulație, scopul fiind evitarea frecării os cu os și refacerea axului neutru al membrului afectat. Dispozitivul este auto-stabil și nu necesită fixare cu ciment sau șuruburi.

Post-operator

Se permite flexia liberă progresivă a genunchiului și sprijin în pământ la 24 de ore după operație. Cârjele sunt recomandate pentru aproximativ 2-3 săptămâni.